En kamp mot klockan. Henrik Jansson på arbetsmarknadsförvaltningen har bråda dagar – flera hundra sommarjobb saknas till niorna – med sommarjobbsgaranti. Foto: SVT

Sommarjobbare kan få betalt – utan att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har sommarjobbsgaranti för ungdomar som slutar grundskolan, och som sökt feriearbete inom kommunen. I år är det extra tufft och kommunen kan komma att göra som andra kommuner – betala ut lön även till dem som inte får ett jobb.

Coronakrisen gör att många tänkta jobb försvinner. Äldreomsorgen är ett exempel. Orienteringsevenemanget O-ringen är ett annat.

– Vi vi har tappat 500 platser mot förra året, säger Henrik Jansson som är avdelningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen.

– Äldreomsorgen står för hälften av de tappade platserna. Av naturliga skäl kan enheten inte ta emot ungdomar. Men det finns i år också en extra osäkerhet på många håll kring sommarplaneringen, till exempel inom förskolan. I och med att O-ringen ställdes in så försvann 50 platser.

Jobben väger tyngre

Uppsala kommun har ungefär lika många sökande som förra året (1 400 elever), men eftersom ungdomar har svårare att få napp på annat håll den här sommaren, kommer platserna som erbjuds att väga tyngre.

Bilden att det är tuffare att få ett sommarjobb i år bekräftas också av Arbetsförmedlingen:

– De senaste fyra veckorna har antalet anmälda sommarjobb till Arbetsförmedlingen både i landet som helhet och i Uppsala län minskat med ungefär hälften jämfört med samma tid som ifjol, säger Jimmy Algotsson, verksamhetscontroller vid Arbetsförmedlingen i Uppsala län.

– När det gäller möjligheterna till sommarvikariat så har ju den ökade arbetslösheten också skapat ett utbud av mer kvalificerade personer, så det skapar ytterligare en konkurrenssituation som kan försvåra för just unga som inte har lika stor erfarenhet från arbetsmarknaden.

Kan ge ersättning utan motprestation

Uppsala kommun utesluter inte att det kan bli så att man kommer att erbjuda ersättning till de ungdomar som eventuellt inte får en plats.

– Vi stänger inte dörren för en sådan lösning om vi mot förmodan inte skulle lyckas. Men vi är fast beslutna om att klara av att ge alla som sökt på rätt sätt ett jobb, säger Henrik Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet