Politiker i arbetsmarknadsnämnden och tjänstemän på arbetsmarknadsförvaltningen vädjar i ett brev till de kommunala bolagen om att de ska ställa upp med sommarjobb. Foto: SVT

Så ska kommunen fixa jobbgarantin – vädjar i ett brev

Uppdaterad
Publicerad

”Ge ungdomar jobb i sommar.” Så börjar brevet som politiker och tjänstemän som jobbar med arbetsmarknadsfrågar skickat till kommunens förvaltningar och kommunala bolag.
– Coronapandemin är en extraordinär händelse, säger Henrik Jansson, avdelningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen.

I brevet så skriver ni att Uppsalas ungdomar behöver jobb, att de är duktiga och ambitiösa – hur har responsen varit?

– Brevet har haft effekt. Vi har fullt sjå att ringa tillbaka och svara på frågor.

Ni ska få fram 500 platser – hur gör ni?

– Vi har försökt växla upp där det finns platser – de som tackat ja tar helt enkelt emot fler.

Men sen handlar det väl om att få in nya jobb på arbetsplatser som normalt inte har sommarjobbare?

– Ja, Uppsala vatten har vi kontakt med, och här handlar det om att se om återvinningscentralerna kan ta emot. Fastighetsbolagen i Gottsunda-Valsätra är ett annat exempel.

Men om ni nu ska få fram 500 ”oprövade platser”, hur ser ni till att det blir meningsfulla uppgifter både för de som tar emot, och för ungdomarna?

– Det är en viktig fråga, och vi vill inte att det uppfattas som en hittepå-verksamhet. Handledaren har en nyckelroll här, och vi har kontakt med alla platser och tar in uppgifter om vilka arbetssysslor som ska utföras. Uppstår frågetecken så kan vi ställa följdfrågor och på så sätt se till att vi får bra feriejobbsplatser.

Kolla klippet och träffa en representant från bolagen som täcker upp för tappade platser inom äldreomsorgen.

Arbetsmarknadsnämndens totala budget för feriearbeten under 2020 är 15,7 mkr. Den stora merparten går till ungdomarnas löner men budgeten ska också täcka också andra utgifter, dels arbetet med matchning, administration och uppföljning av platser, dels kostnader för att anställa särskilda handledare där så behövs.

Kommunen har så kallad sommarjobbsgaranti, vilket innebär att alla som sökt i tid har rätt till ett jobb i tre veckor, sex timmar per dag.

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet