”Om det inte hade upptäckts så är det allvarligt”. OBS! Bilden föreställer en annan respirator. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Tore Meek

Covidpatients respirator slutade plötsligt fungera

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket har fått in en anmälan från Akademiska sjukhuset om att en respirator plötsligt slutade ge andningsstöd åt en svårt sjuk covidpatient. Patientens syremättnad hann sjunka till 53 procent innan respiratorn fick kopplas ur och personalen behövde gå över till handventilering.

Enligt anmälan gick det inte att trycka på respiratorns skärm överhuvudtaget, och det ska ha uppkommit en meny som man aldrig sett förut. När personalen senare försökte trycka på skärmen igen så ska ett felmeddelande med texten ”Ventilatorn ska omedelbart tas ur bruk!” ha kommit upp. Respiratorn ska ha varit lånad från Socialstyrelsen, och sjukhuset kräver nu svar från leverantören.

– Vi inväntar svar om hur de ser på det här och om de ser att det skulle kunna hända på fler ventilatorer, säger Ulrica Fjärstedt, medicinskteknisk chef på Akademiska sjukhuset.

Inte tagit skada

I anmälan står det att patienten inte tagit skada av incidenten, men att det hela orsakade ett stressmoment för personalen. Ulrica Fjärstedt känner inte till att det här inträffat tidigare, och menar att det inte varit risk för patientens hälsa då felet kunde upptäckas snabbt.

– Nej, i och med att det finns personal runtom hela tiden. Om det inte hade upptäckts så är det allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet