Covidsjuka äldre ordineras medicin som kan förvärra tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Få äldre från äldreboenden med corona har förts till sjukhus – istället har vården ofta inriktats på lindring snarare än att bota. Nu kommer kritik mot att äldre ges en ”palliativ cocktail” vid covid-19 – som enligt experter riskerar att påskynda döden.

I socialstyrelsens råd om vad som ska ges till covidpatienter i livets slutskede – föreslås en rad mediciner. Bland annat morfin, midolazam och haldol. Enligt Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, FASS, används preparaten i smärtstillande, antipsykotiskt och sederingssyfte. Men enligt FASS ska preparaten användas med försiktighet vid bland annat nedsatt andningsfunktion.

– När man vet att någon kommer avlida inom ett par timmar eller ett par dagar, så gäller det ju att ge så pass bra kvalité som möjligt även i den perioden. Och då är det viktigt att man använder de läkemedel som finns för att ta bort smärta och lidande, säger Thomas Lidén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Coronaviruset i Uppsala

Hittills har ungefär 650 personer från särskilda boenden i länet testats positivt. Enligt Regionen har 76 av dem hittills vårdats på covidavdelning. 128 människor som bodde på särskilt boende avlidit med covid-19 – av 260 avlidna totalt i Uppsala län

”Absurt”

Enligt experter kan vissa av socialstyrelsens mediciner riskera att förvärra läget för covidpatienter som ofta redan lider av andningssvikt, och menar att medicineringen måste ses över.

– Man kan inte ge andningsdämpande till patienter som har andningssvikt. Det är absurt, säger Md. Shahindul Islam, docent på Karolinska Insitutet och överläkare på Akademiska sjukhuset.

På socialstyrelsen tycker man att den föreslagna medicineringen är lämplig eftersom syftet är att lindra snarare än att bota när det handlar om vård i livets slutskede.

– Man ger ju inte de medlen för att de är andningsdämpande utan man ger ju de för att de är smärtlindrande, säger Thomas Lidén.

Palliativ vård:

Palliativ vård kan ges vid en livshotande sjukdom som du inte kan bli av med. Palliativ vård kan förebygga och lindra symtom, och ibland också bidra till att förlänga livet. Syftet är att du ska ha det så bra som möjligt på alla sätt trots sjukdomen.

Palliativ vård är alltså inte synonymt med vård i livets slutskede.

Källa 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet