• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Tomas Sjöholm går sitt sista år på utbildningen: ”Det kom som en chock” Foto: SVT

Crossutbildning kan försvinna från Tierp: ”Det kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Crossutbildning i Tierp kan försvinna till hösten 2019. Orsaken är att Tierps kommun har historiskt dålig ekonomi och måste göra besparningar.

– Jag blev förbannad och väldigt besviken, känner mig hur less som helst, säger Viktor Bergkvist, en av eleverna på crossubildningen i Tierp.

Utbildningen i Tierp väntas läggas ner till hösten 2019, om det blågröna styret får igenom sitt budgetförslag den 6:e december i kommunfullmäktige.

– Vi hade ingen aning om att det här skulle ske, jag fick höra det från några kompisar nu i veckan. Det var svårt att fatta, det kom som en chock, säger Tomas Sjöholm, som också går sitt sista år.

Crossutbildningen är ett individuellt val – en inriktning som kompletterar andra program. Tomas och Viktor går exempelvis fordonsprogrammet på Högbergsskolan i Tierp. Inriktningen var även orsaken till byggnationen av den omdiskuterade crosshallen i kommunen.

”Det kostar för mycket”

Kommunalrådet Sara Sjödal (C) menar att crossinriktningen kostar för mycket, dels i hur den är utformad men även på grund av kommunens just nu historiskt dåliga ekonomi.

– Vi har en prognos som pekar på minus 33 miljoner kronor. Det är ett allvarligt läge, och genom att stänga ned den här inriktningen så sparar vi in tre miljoner per år, säger Sara Sjödal (C)

Räcker det för att få bukt på budgeten?

– Tierp är en liten kommun, så tre miljoner är mycket pengar. Men, självklart är det tråkigt att behöva stänga ned den här inriktningen.

”Det är ett hem för oss”

Skolan har elever från hela landet som kommer för att studera. Viktor Bergkvist är själv från Leksand i Dalarna.

– Det är många från olika platser som kommer hit, och vi blir som en familj. Det här är ett hem för oss. Känns väldigt tråkigt om det skulle försvinna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.