Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör mer om beslutet och vad det förväntas innebära för cyklister. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Beslutet: Cykelparkeringarna längs Fyrisån ska bort

Uppdaterad
Publicerad

En grönare stadskärna utan biltrafik, så löd förslaget från en politiker i Uppsala. Men när förslaget nådde fullmäktige gick det inte riktigt som planerat. För där klubbades bara en del av motionen igenom: Att ta bort cykelparkeringarna längs Fyrisån.

– Nu handlar allt om cykelparkeringar och det var inte vad vi hade tänkt alls, säger Mats Åhlund (C), kommunfullmäktigeledamoten som ligger bakom motionen.

  • Flytta cykelparkeringarna längs Fyrisån
  • Ersätt de hårda ytorna längs Fyrisån med grönska
  • Begränsa trafiken på Östra och Västra Ågatan

Det var målet med Mats Åhlunds (C) motion. Han menar att förslaget i sin helhet skulle skapa bättre förutsättningar för näringsidkare i Uppsalas stadskärna.

Men bara den första punkten fick stöd i kommunfullmäktige. Anledningen är i stora drag att Gatu- och samhällsnämnden redan arbetar med att göra årummet mer tillgängligt och attraktivt, och med att minska biltrafikens påverkan. Den nya Tullgarnsbron tros exempelvis minska trafiken längs ån.

”Vill man försämra är det jättebra”

Beslutet om att gå vidare med att ta bort cykelparkeringarna har väckt starka reaktioner hos Uppsala studentkår.

– Vill man försämra för studenter och cyklister i Uppsala är det här ett jättebra förslag, säger Alexander Wilson van Deurs, vice ordförande i Uppsalas studentkår och aktiv i Vänsterstudenterna.

I klippet: Hör mer om beslutet och vad det förväntas innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.