Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nuvarande cykelgaraget ska ersättas med ett nytt. Foto: C.F. Møller Architects/Uppsala kommun

Outnyttjat cykelgarage ska bort på sikt

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara tre år gammalt och har kostat 47 miljoner att bygga – men cykelparkeringsgaraget kommer ändå inte att få stå kvar. När Uppsala C byggs om, som ska stå klart omkring år 2035, kommer cyklarna i stället få plats i det nya stationshuset.

– Man kunde ha planerat det bättre, säger Jesper Wilhelmsson, som parkerar i huset.

SVT Uppsala har tidigare rapporterat om den låga beläggningen i cykelparkeringsgaraget vid centralstationen. Under tisdagen ekar det övre våningsplanet tomt, trots regn, medan cykelställen utanför är belamrade.

– Jag förstår inte varför inte fler använder parkeringshuset, det är ju skönare med en torr sadel än att bli blöt i rumpan, säger Jonas Edin.

Ska ersättas

I somras beslutade Uppsala kommun om utvecklingsplanen för nya Uppsala Centralstation, vilket innebär att nuvarande parkeringshuset kommer att försvinna och ersättas med ett nytt i framtiden.

– Det är en modul, så det kommer inte att rivas och kastas bort, utan flyttas till ett annat ställe i kommunen eller till en annan kommun, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

En av anledningarna till den låga beläggningen tros vara kostnaden – 40 kronor per dygn efter första dygnet – vilket nu ska ses över.

– Det kommer att justeras, det är inte försvarbart att ha ett så högt pris, säger Rickard Malmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.