• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Med hjälp av bland annat en vinkelslip tros en mindre grupp stjäla ett stort antal cyklar i Knivsta. Thea Brewtiz har förlorat två av sina cyklar. Foto: SVT

Liga stjäl cyklar i Knivsta – använder sig av ny metod

Publicerad

Totalt 17 cykelstölder har anmälts i Knivsta bara i september. Polisen misstänker att en liga ligger bakom stölderna – och att en vinkelslip används för att kapa låsen.

Örjan Brodin är anställd vid lokalpolisområde Uppsala och Knivsta. Han berättar att det rör sig om organiserade tjuvar som använder sig av släp eller lastbil för att frakta bort flera cyklar åt gången, samt en batteridriven vinkelslip för att kapa låsen. Polisen är dock inte tjuvarna på spåren.

– Vi kan inte vara på rätt plats vid rätt tidpunkt hela tiden, utan vi måste hjälpas åt. Vi har ofta poliser i Knivstaområdet, säger Örjan Brodin.

Polisen genomför inte någon speciell insats just nu för att komma till rätta med problemen utan hoppas att man kan ta tjuvarna på bar gärning.

– Då finns en möjlighet att vi kan sätta dit dem för grov stöld, vilket kan ge fängelse, säger Örjan Brodin.

”Nästa kommer säkert också bli stulen”

Thea Brewitz har blivit av med två av sina cyklar som stod parkerade med lås i Knivsta. Den ena hade hon lämnat vid tågstationen, som är värst drabbad, och när hon kom dit nästa dag var den stulen.

– Jag måste köpa en ny, men den nya kommer säkert också bli stulen, säger Thea Brewitz.

Även Enköping har haft många cykelstölder. Enköpingspolisen är väl medvetna om att tre personer står för en stor del av cykelstölderna i staden. I samband med en husrannsakan i en av de misstänktas bostad fann de ett stort antal stulna cyklar, men även cykeldelar.

I klippet ovan kan du höra Thea Brewitz och Örjan Bodin berätta om cykelstölderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer