Redan på rull. Cykelvägen mellan Vassunda och Knivsta används för fullt. Foto: Privat

Cykelväg kan få snurr på efterlängtad led

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan invigningen av den nya cykelvägen mellan Vassunda och Knivsta rullar det cyklister på den. Och nu hoppas krafterna bakom en cykelväg mellan Uppsala och Vassunda att den nya länken ger draghjälp till en 18 år gammal kamp.

I mitten av augusti invigs den tre kilometer långa cykelvägen mellan Knivsta och Vassunda som Trafikverket står bakom. Bingo för de som på ett säkert och miljövänligt sätt vill ta sig mellan Knivsta och Vassunda.

-  Tidigare har det inte gått att ta sig med cykel utan fara för sitt eget liv, säger kommunalrådet Klas Bergström (M).

Ylva Dahlström, initiativtagare till Gruppen för cykel- och promenadväg utmed gamla Stockholmsvägen, väg 255 Uppsala-Vassunda, gläds över den nya cykellänken och ser nu goda chanser att gå i mål med projektet som hon arbetat med i 18 år, att få till en cykelväg mellan Uppsala och Vassunda.

– Det är klart positivt att den här sträckan är på plats. Vägen som vi kämpar för öppnas upp för fler, säger Ylva Dahlström.

Både för pendling och rekreation

Hälsans väg, kallar hon den tänkta sträckan, som ska tjäna både för rekreation och arbetspendling. Hon menar att den skulle öppna upp för ett säkert sätt att ta sig både till stora arbetsplatser i Ultunaområdet och till rekreation i Morga hage.

– Det här skulle kunna bli en cykelväg för alla, säger hon och lägger till att 4 000 personer skrivit under förslaget.

Beslut i höst om cykelväg

Knivsta kommun har lämnat in en ansökan till Region Uppsala, och i höst väntas regionala utvecklingsnämnden besluta om vilka cykelvägar i länet som ska prioriteras de närmaste åren.

– Det är klart att cykelvägen mellan Vassunda och Uppsala har blivit ett bättre case när vägen mellan Knivsta och Vassunda är på plats, men det finns många starka kandidater, säger Johan Örjes (C), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Om vägen blir verklighet kommer Knivsta kommun att få stå för 60 procent av kostnaden. Resterande del täcks med statliga medel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer