Många väljer att ta cykeln för att ta sig framåt i Uppsala som nu är Sveriges bästa cykelstad. Foto: TT

Det rullar på – Uppsala är landets bästa cykelfrämjarkommun

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommuns insatser för cykling fortsätter att trampa i rätt riktning. För andra året i rad har Cykelfrämjandet utsett Uppsala till Sveriges bästa cykelfrämjarkommun.

Varje år genomför Cykelfrämjandet ”Kommunvelometern” – en granskning som mäter och jämför kommunernas cykelarbete.

Av 45 kommuner från norr till söder är Uppsala årets vinnare.

– Det gör mig jätteglad, men jag måste tillägga att utmärkelser är inte det viktigaste. Det är arbetet för att vara en bra cykelstad, och vad Uppsalaborna tycker. Vi har höga ambitioner om att Uppsala ska uppskattas som cykelstad av våra medborgare. Att vi är bäst i landet betyder att vi är på rätt väg, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Jag är lite upprymd här, det är så klart väldigt kul. Jag får säga grattis till alla Uppsalabor, säger Rickard Malmström (MP).

Två poäng från max

I motiveringen till varför just Uppsala kommun koras till vinnare skriver Cykelfrämjandets bland annat att:

Uppsala har under de senaste åren arbetat systematiskt för att förbättra sig och hamnar i år endast två poäng från maxpoäng (90). Nybyggen, drift, underhåll och beteendepåverkansarbete kopplat till cykelfrämjande åtgärder samt ökade ekonomiska satsningar kan nämnas bland framgångsfaktorerna”.

På andra plats kom Linköpings kommun, följt av Lunds kommun på en tredjeplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer