Dags för superblodmåne – ett ovanligt och effektfullt himlafenomen

Uppdaterad
Publicerad

Är du uppe tidigt på måndag morgon och vädret är klart så har du chansen att se en superblodmåne. Och det gäller att passa på – nästa chans är om tio år.

Med start klockan halv fyra på måndagsmorgonen är det månförmörkelse. Samtidigt ligger månens bana nära jorden, och därför blir månförmörkelsen ovanligt effektfull – och röd.

Eric Stempels, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, gillar egentligen inte begreppet ”supermåne”.

– Förvisso leder det ju till mer uppmärksamhet för himlafenomenet. Men det väcker en förväntan om att det här är väldigt speciellt, trots att det faktiskt inträffar ganska regelbundet, säger han.

Vackert att titta på

Samtidigt tycker han mycket om själva förmörkelsen.

– Är det klart väder så blir det ju väldigt vackert att titta på. Och när jorden kastar en skugga över månen – det ger en känsla av att vi är en del av solsystemet, säger Eric Stempels.

Eric Stempels. Foto: Uppsala universitet

Hur ska du själv ta del av förmörkelsen?

– Ute på en åker där jag bor, i närheten av Hammarskog.

Vilka tips vill du ge till dem som ska kolla på månen?

– Klä dig varmt, ta med en vanlig fältkikare och stå någonstans där du har horisonten fri mot sydväst. Och gå ut vid klockan 06, för då kommer månen vara som mest förmörkad. Passa på också att titta på stjärnhimlen, den syns bättre när månen inte lyser så starkt.

Nästa gång vi får en lika spektakulär blodmåne är år 2028.

Hållpunkter månförmörkelse 21 januari

Kl 03.30 – Vi har en fullmåne på himlen som befinner sig närmast jorden i sin bana, en så kallad supermåne

Kl 03.35 Jorden börjar skugga månen

Kl 05.41-06.45- Månen är som mest förmörkad. Maximal effekt kl 06.12

Från kl 06.45 Månen börjar röra sig ut ur jordens skugga. 

Kl 08.20 Månen börjar gå ned i södra Sverige

Kl 08.50 Månen kommer ur jordens skugga

Källa: Populär astronomi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.