Lokalerna är i så pass dåligt skick att kommunen tvingas tidigarelägga en planerad flytt. Foto: SVT / Pressbild

Dålig arbetsmiljö tvingar kommunen att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön på Enköpings kommun har under en längre tid bedömts vara mycket dålig. Medarbetare har klagat på hosta, huvudvärk och klåda. Nu meddelar kommunen att man tvingas tidigarelägga en planerad flytt.

Lokalerna har sedan tidigare dömts ut som undermåliga och en plan upprättades för att hitta nya lokaler inom en femårspersiod. Kommunen har försökt komma till rätta med mögelproblem men inte lyckats och tvingas nu snabbt hitta nya lokaler.

– Jag kan inte de tekniska delarna, men jag kan säga att huset inte mår bra. Fukt och mögel gör att många medarbetare känner av det på olika sätt, säger kommundirektör Peter Lund.

Vad har medarbetarna haft för problem?

– Huvudvärk, rosslig i halsen, klåda eller andra symptom. Vi har hela tiden uppmanat att man ska uppsöka företagshälsovården om man har problem och nu har vi hamnat i ett läge där chefer, huvudskyddsombud och inte minst läkaren på företagshälsovården uttrycker att det är svårt att komma till rätta med problematiken.

LÄS MER: Förslaget: Nytt kommunhus på Joartomten

Söker efter nya lokaler

Huset där de drygt 200 personerna arbetar har sedan tidigare bedömts vara i så dåligt skick att det krävs omfattande renovering eller rent av att huset rivs och att ett nytt byggs. Tanken var att kommunen under en femårsperiod skulle hitta nya lokaler att vistas i – men nu får planerna snabbas upp.

– Vi kan nu konstatera att vi behöver skynda på processen och försöka hitta alternativa arbetsplatser för medarbetarna redan i år.

Vad innebär det att ni måste hitta lokaler redan i år?

– Rent konkret innebär det att fastighetsavdelningen har fått ett uppdrag att undersöka vad det finns för alternativa möjligheter för att hitta nya arbetsplatser i kommunen. Man undersöker vad som är tillgängligt och sedan får vi utifrån det ta ställning till vart vi kan sitta någonstans.

– Vår ambition är att vi ska ha nya arbetsplatser för medarbetarna under inevarande år och jag har väldigt goda förhoppningar om att vi ska kunna lösa det, säger kommundirektör Peter Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.