Buggande par. Foto: SVT

Dansföreningen ber om ursäkt: ”Könsknappen är borttagen”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaparet Donna Helander och Linn Strömbert nekades en buggkurs då deltagarna måste dansa ”sitt eget kön”. Nu ändrar sig Uppsala bugg och swing society och man får alltså välja valfri dansroll under alla grundkurserna i bugg.

Tidigare i veckan berättade vi om det samkönade paret Donna Helander och Linn Strömbert som såg fram mot att få lära sig att bugga men som inte fick en plats på grund av att en av dem ville lära sig att föra. Uppsala bugg och swing society menade att det inte fungerade då deltagarna förväntar sig att man dansar ”sitt eget kön”.

Dansklubben ber nu paret om ursäkt i ett pressmeddelande och välkomnar dem till sina kurser.

– Det var olyckligt att det blev såhär eftersom vi faktiskt har kurser där man får välja roll själv. Men just i kursen de hade sökt så var det inte så. Men nu har vi öppnat upp så att man får välja valfri roll i alla grundkurser som startas. Könsknappen är borttagen, säger Håkan Thorsell, pressansvarig på Uppsala bugg och swing.

Rollfördelningen hänger då också med upp i fortsättningkurserna.

Vill öppna sina kurser för alla oavsett kön

Håkan välkomnar Linn och Donna till någon av grundkurserna.

– Jag förstår om det känns konstigt, men vår förening har jobbat med de här frågorna länge. Men det finns förväntningar hos vissa deltagare att det ska dansas man och kvinna. Och vi har haft problem med att värva just män, då det faktiskt är flest tjejer som vill dansa, säger han.

I dansvärlden så benämns det mesta än i dag som manligt och kvinnligt. Så därför behöver klubben nu strukturera om.

– Vi vill göra det här på rätt sätt, och ingen ska bli diskriminerad när de kommer till oss. Det är klart att det alltid kommer att finnas de som är emot detta, men vi är en öppen och trevlig klubb för alla, säger Håkan.

Dansvärlden är ”manlig och kvinnlig”

Uppsala bugg och swing society kommer framöver att föra en närmare dialog med Svenska Dansportförbundet och SISU idrottsutbildarna Uppland angående förändringsarbetet.

– Det här med manligt och kvinnligt är ju något som hängt med sen gammalt, och vi vill ju såklart vara med i den framtida utvecklingen, säger Håkan Thorsell.

600 personer deltar varje termin i dansklubbens kurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.