Donna Helander och Linn Strömbert fick inte gå buggkursen de ville anmäla sig till eftersom deltagarna bör dansa ”sitt eget kön”. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nekades buggkurs – på grund av sitt kön

Uppdaterad
Publicerad
Uppsalaparet Donna Helander och Linn Strömbert såg fram emot att lära sig bugga och anmälde sig till en kurs med gott rykte. Men från dansföreningen blev det nej, eftersom kursen är till för dem som vill dansa ”sitt eget kön”.
– Hur dansar man sitt eget kön? säger Linn Strömbert.

Även UNT har berättat om Donna Helander och Linn Strömberts besvikelse över det nekande svaret från Uppsala bugg och swing society.

– Donna har dansat i flera år och jag har dansat bugg när jag var yngre, så nu ville jag lära mig föra och vi tyckte det skulle vara jättekul att  kunna åka iväg och dansa tillsammans. Men när vi frågade hur vi skulle anmäla oss så fick vi som svar att vi inte fick det, för mannen ska föra och kvinnan ska följa. Det är deras policy, säger Linn Strömbert.

Donna Helander och Linn Strömbert vill lära sig bugga tillsammans.

Hur reagerade ni på det?

– Man blir både irriterad och tycker det är skrattretande på samma gång. De säger att alla är välkomna men så är ju inte fallet.

I ett mejlsvar från föreningen som SVT Uppsala tagit del av står att kurserna är till för dem som vill dansa ”sitt eget kön”, och paret rekommenderas vända sig till någon annan förening.

– Hur dansar man sitt eget kön? Det känns som ett förlegat uttryck. Vi hade inte behövt dansa med de andra på kursen utan hade kunnat dansa som ett par.

En förväntan att dansa med motsatt kön

Mikael Österberg är ordförande i Uppsala bugg och swing society, UBSS. Han förklarar att på den typen av buggkurs som paret anmälde sig till finns en förväntan hos kursdeltagarna att det ska vara män som för och kvinnor som följer.

– De vill dansa med någon av motsatt kön helt enkelt. Och vi har ordnat andra kurser där man både lär sig föra och följa, men tyvärr har det inte varit så många som sökt till dem så vi har fått ställa in dem. Så just nu har vi ingen sådan kurs på gång.

Men har ni förståelse för att det här paret känner sig diskriminerade?

– Nej, jag har inte det – eftersom vi har andra möjligheter, men inte just nu då.

Kan ni komma att ändra er vad gäller det här paret?

– Nej, inte på grund av det specifika fallet. Men jag förstår dem och vi vill ju att alla ska få möjlighet att dansa.

Men inte samkönade par?

– Just nu har vi inget att erbjuda dem, tyvärr.

Andra dansföreningar i Uppsala har hört av sig till Donna Helander och Linn Strömbert med erbjudanden om att delta i deras kurser, och de planerar att anmäla sig till en kurs i en annan förening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer