Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför bör man inte säga grattis på kvinnodagen? Hör genuslektorn Elina Nilsson förklara i klippet. Foto: Lina Yakoub/SVT

Därför bör du bry dig om internationella kvinnodagen

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom många har en bild av Sverige som ett av världens mest jämställda länder kan det leda till att man anser att Internationella kvinnodagen är överspelad. Men det är den inte, enligt Elina Nilsson som är lektor i genusvetenskap.

– Även om många framsteg har gjorts är många frågor högst aktuella idag, säger hon.

Kampen för kvinnors rättigheter i samhället sträcker sig världen över, och Elina Nilsson vid Uppsala universitet anser att det är viktigt att uppmärksamma kvinnors situation globalt.

Kvinnorättsfrågan är viktig inte minst i krigsdrabbade länder.

– Det är viktigt att öka medvetenheten kring kvinnors utsatthet i kontext av krig och konflikt. Kvinnor riskerar att falla offer för sekundära efterverkningar i dessa miljöer.

I klippet: Därför bör du inte säga grattis på kvinnodagen.

DEMONSTRATIONER 8 MARS

  • Kl.17 – Uppsala tjej- och transjour anordnar fackeltåg i Uppsala
  • Kl.21 – Förbundet Alla Åt Alla anordnar en demonstration vid Uppsala Centralstation mot sänkta bidrag till kvinnojourer i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.