Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon varför Emina Šesto tror att hon är en så framgångsrik ledare. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Emina i Uppsala blev chef vid 21 – har prisats av kungen

Uppdaterad
Publicerad

Emina Šesto är 26 år och sen fem år tillbaka verksamhetschef för tre LSS-boenden i Uppsala. Hon har fått flera priser för sitt ledarskap – bland annat från kungen.

– Ett kvitto på att man gör rätt, säger Emina Šesto.

Redan när hon läste socionomprogrammet blev Emina Šesto biträdande verksamhetschef i Uppsala kommun. Sedan dess har hon hunnit bli tvåbarnsmamma och verksamhetschef för tre LSS-boenden.

– Det var när jag blev mamma som jag förstod vilket ansvar man faktiskt har, vilken ledare man är i föräldraskapet. Det tog jag med mig tillbaka till arbetet också, säger Emina Šesto.

Prisad av kungen

Emina Šesto har fått flera utmärkelser för sitt ledarskap – bland annat fick hon stipendiet Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt ledarskap vid 23 års ålder.

– Jag har två ord att säga om Emina – pondus och ödmjukhet. Hon är otrolig på att lyfta oss medarbetare på konkreta sätt och samtidigt är hon inte rädd för att ta de viktiga striderna, säger Jessica Cox, boendeassistent på ett av LSS-boendena.

I klippet: Därför tror Emina själv att hon är en framgångsrik ledare.

Prisad ledare

Emina Šesto har fått flera priser. På fackförbundet Ledarnas senaste lista över framtidens 30 främsta kvinnliga ledare är hon den yngsta och placerar sig på plats 24 i hela landet.

2021 tilldelades hon stipendium från Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Det delas ut till ”unga ledare under 25 år som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.