Anna-Karin Quetel, kostexpert på Livsmedelsverket, menar att bra kostvanor grundläggs i förskolan. Foto: SVT

Därför bör förskolor skippa sockret

Uppdaterad
Publicerad

Övervikt och fetma är ett ökande problem. Ett sätt att bromsa utvecklingen är att jobba förebyggande genom att ge barn bra vanor i vardagen, menar Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket i Uppsala.

– Vi ger rådet att inte servera saft, läsk, godis och bakverk. Skolor och förskolor har en jätteviktig roll i arbetet för bra matvanor och en hållbar samhällsutveckling. Där behöver vi hjälpas åt, se till att det blir lätt att välja hälsosamma och hållbara val, säger Anna-Karin Quetel som är nutritionist på Livsmedelsverket.

I dag är varannan svensk fet eller överviktig. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar andelen skolbarn med fetma och övervikt.

Fyra gånger så mycket läsk

Sedan 1960 har konsumtionen av godis fördubblats och läskdrickandet har fyrdubblats. Samtidigt rör vi oss mindre, till exempel har barns skolresor med cykel minskat med närmare 50 procent mellan 1990 och 2015.

Anna-Karin Quetel menar att den här utvecklingen inte är hållbar.

– Vi kommer inte ha råd att betala för de kostnader som den här ökningen av fetma genererar. Vi måste hjälpas åt att stoppa den. Det handlar om både hälsa och miljö. 

I fjol förtydligade Livsmedelsverket sina råd om socker i skolan, men få kommuner tycks ha en uttalad policy. Det är istället upp till förskolorna själva – vissa serverar sötsaker ibland medan andra är väldigt restriktiva.

Tog bort sockret helt

På Diamantens förskola i Uppsala har man tagit bort sockret helt och undviker även sötade livsmedel.

– I och med att vi har eget kök kan vi styra sockerintaget bra. Vi har inte nolltolerans – tre gånger om året har vi fest, men i övrigt är det sockerfritt, säger förskolechefen Anne-Li Andersson.

Istället satsar man på frukt och grönsaker.

– Barnen är jätteglada för det. Vänjer man dem att äta sunt tycker de det är jättegott.

Anne-Li Andersson är chef på Diamantens förskola där man tog bort sockret för 15 år sedan. Foto: Ramin Takamoli SVT

”Finns utrymme ibland”

Men ska man aldrig få äta nåt sött och gott på förskolorna?

– Jo, det finns absolut utrymme för nåt bakverk ibland, att fira högtider med pepparkakor till jul och tårta till midsommar, säger Anna-Karin Quetel.

Hon menar att det kan finnas ett pedagogiskt syfte om barnen själva är med och bakar till exempelvis luciafirandet.

Men grundbudskapet är att inte servera socker i förskolan.

– Det optimala tycker jag är att man till vardags undviker godis, läsk, bakverk och glass, och sparar det till helgen. För förskolan blir det då att man inte serverar det alls, utan låter de få den guldkanten på livet hemma på fredagar och lördagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.