Snabbt bredband dröjer till många i glesbygden Foto: SVT Arkivbild

Därför dröjer bredbandsutbyggnaden på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svåra markförhållanden och många markavtal. Men ett för litet kundunderlag och bristande lönsamhet i fiberutbyggnaden är också orsaker till varför bredbandsutbyggnaden på landsbygden dröjer.

– Nätbyggarna måste komma upp i en viss anslutningsgrad för att uppnå den ekonomiska kalkylen, annars riskerar projektet att gå om intet, säger Sofia Millbert som är bredbandskoordinator på Region Uppsala.

Regeringen beslutade 2020 att tillföra 2,85 miljarder till stöd för bredbandsutbyggnaden fram till år 2025, uppger Post- och telestyrelsen.

Kan hämma utvecklingen

Forskningsinstitutet Rise har på uppdrag av Svenska stadsnätsföreningen kartlagt konsekvenserna av bristande bredbandsutbyggnad på landsbygden och konstaterar att det riskerar att hämma den tekniska utvecklingen på sikt.

– Det kan till exempel handla om självkörande maskiner eller sensorer som känner av insektsangrepp mycket bättre än vad människor kan göra. För det krävs det snabbt bredband, säger Claus Popp Larsen vid forskningsinstitutet Rise.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.