Den ekonomiska föreningen har låtit gräva ner närmare 150 mil fiberkabel genom åren. Här pågår arbetet i Järlåsa vid gränsen mellan Heby och Uppsala. Foto: Magnus Hellström/SVT

Heby bäst på bredband på landsbygden – så har de lyckats

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandsutbyggnaden på landsbygden har kommit i särklass längst i Heby. En förklaring till det uppges vara den ekonomiska förening som är verksam i Heby och som driver just bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Den ekonomiska föreningen Huddunge Telecom beskrivs som en förklaring till varför så många har ett fiberbaserat, snabbt bredband på Hebys landsbygd. Föreningen har närmare 4 000 medlemmar och därtill abonnenter som utöver bidrag från EU och landsbygdsprogrammet finansierar utbyggnaden.

– Medlemmarna äger nätet och eftersom vi inte är vinstdrivande kan vi agera för att alla ska ha bredband, säger Leo Padazakos, ordförande i Huddunge Telekom ekonomiska förening.

71 procent har tillgång till snabbt bredband på landsbygden i Heby kommun, enligt Svenska stadsnätsföreningen. I Tierp är den siffran 18 procent.

Se och hör mer om hur föreningen beskriver sitt framgångskoncept i klippet ovan.

Tillgång till snabbt bredband på landsbygden:

Tierp: 18 procent

Östhammar: 29 procent

Knivsta: 49 procent

Enköping: 32 procent

Uppsala 63 procent

Håbo: 57 procent

Enköping: 32 procent

Älvkarleby: 29 procent

Heby: 71 procent

Källa: Svenska stadsnätsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.