De var när läkarna på mottagningarna drogs in till Uppsala för att de behövde täcka upp som problemen började, enligt Marlene Andersson.
– Det enda jag gjorde var att be om ursäkt barn, ungdomar och vårdnadshavare. Det fanns inga läkartider, inga som kunde förnya recept. Det var svårt att få en läkarkontakt över huvud taget. Därför sade jag upp mig och började inom vuxenpsykiatrin, säger Marlene Andersson.
”De gjorde sitt bästa”
– Vi skulle få höra av oss till Uppsalamottagningen när det var dags att förnya recept och göra läkemedelsjusteringar med mera. Jag vet inte hur väl förberedda de var. De gjorde sitt bästa, men hade jättesvårt att hjälpa oss, för det var ju redan en hög belastning inne i Uppsala.
Marlene Andersson slutade innan avdelningarna i Tierp och Östhammars slogs ihop. Tanken var att saxa öppettiderna och att styrkan skulle förflytta sig mellan orterna. Det var dödsstöten för yttermottagningarna. Få ville jobba kvar på det sättet.
Vad har du fått för reaktioner på centraliseringen?
– Det jag har hört är att det fungerar minst sagt undermåligt. Det är ågot bättre nu när de anställt fler psykologer, men fortfarande är det lång väntetid, säger Marlene Andersson.
Även om BUP i Uppsala nu verkar ha kommit till rätta med en del av tillgänglighetsproblematiken går det inte att få till det nära samarbete som fanns på Östhammarsmottagningen.
– Tidigare hade vi ett bra samarbete mellan skola och socialtjänst. Det finns inte kvar på samma sätt som förut. Jättesynd!
Omständligt att ta sig till Uppsala
– Jag bor ju i Östhammars kommun. Jag har själv barn och jag känner många andra som har barn. Vad händer om de inte får har turen att vara friska? Som förälder kommer man behöva ta ledigt för att följa med sitt barn på till BUP. Barnen, som ibland redan har mycket frånvaro i skolan, kan missa en hel dags undervisning för att de måste ta sig in till Uppsala.
Personalomsättningen på BUP var 25 procent förra året – hur ska det gå att få tillbaka en stabil bemanning i Östhammar?
– Det finns fortfarande eldsjälar som vill arbeta med psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Men de måste få rätt förutsättningar.
Östhammarsmottagningen var välfungerande under väldigt många år. Går det att bygga upp igen?
– Jag är övertygad om att det finns personal som vill jobba med den här patientgruppen i ytterområdena. Men, det krävs att arbetsgivaren vill ha långsiktigt hållbara yttermottagningar och att man erbjuder personalen förutsättningar till det.
Enligt chefen Ola Duregård, chef för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Uppsala, så pågår en dialog om hur BUP kan bli mer närvarande i länet. Inom kort öppnar en yttermottagning i Enköping.