Rasmus Paludan: Därför söker jag tillstånd att manifestera i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Motivet att hålla möte i just Uppsala den 1 maj är att komma efter finansministerns tal i staden samma dag – och att han inte tidigare hållit i ett möte i Sveriges fjärde största stad, säger den högerextrema politikern Rasmus Paludan som har siktet inställt på Gottsunda/Valsätra.

Ansökan som kom in på tisdagsmorgonen gäller ett valmöte för det högerextrema partiet Stram kurs. Ansökan gäller 1 maj i Uppsala.

Men Paludan säger till SVT Uppsala att han funderat på att tidigarelägga mötet till sista april, lördagen, istället för 1 maj om han får tillstånd. Det sker i dialog med polisen i så fall.

– Det finns ju också mycket folk i Uppsala på lördagen.

Vad gör du om du inte får tillstånd – ska du hålla mötet ändå?

– Man får ju ha möte även utan tillstånd, men jag tror inte jag kommer ha möte om det inte finns tillstånd. Utan det blir mer att jag kanske en annan dag kan gå längs stora gatan i Uppsala och prata med folk. Just de här stora sammankomsterna är det nog bäst att jag söker tillstånd. Sen om det blir nekat – då får domstolarna besluta vad som gäller, säger Rasmus Paludan.

Nyligen nekades han tillstånd i Borås med bland annat hänvisning till de kravaller som utbröt under påskhelgen.

”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos”, sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Polisens beslut i Borås ska nu prövas av förvaltningsrätten. Uppsalapolisen behandlar för närvarande den aktuella ansökan för Uppsala.

Hör Rasmus Paludan utveckla vad mötet i Uppsala kan innehålla i klippet ovan – samt vad han menar att han har för ansvar i det som tidigare har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.