Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin mer om hur man arbetar med Paludans ansökan. OBS: Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Rasmus Paludan ansöker om att hålla valmöte i Uppsala första maj

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan vill hålla valmöte i Uppsala den 1 maj. ”Helst i Gottsunda”, det enligt en ansökan som har skickats in till polisen på tisdagsmorgonen.

Rasmus Paludan vill hålla valmöte den första maj för partiet Stram kurs. Enligt ansökan helst på Valthornsvägen 7, Valsätra eller i Gottsunda och mellan 17-21 på kvällen. Stram kurs är anmält för att delta i höstens val till riksdagen.

Det är UNT först med att berätta.

Våldsamma upplopp i Sverige

När den högerextrema politikern Rasmus Paludan höll valmöten under påskhelgen i bland annat Norrköping och Linköping med syftet att genomföra koranbränningar följde våldsamma protester och upplopp. Paludan har efter det nekats tillstånd när han sökt tillstånd för att genomföra valmöten i fler städer.

Enligt ansökan vill man att 2-5 personer deltar och att man ”kan släppa in ytterligare 10 pers” och megafon, tändare och böcker medtas.

Polisförbundet: ”Förutsätter rätt utrustning”

Polisförbundets ordförande i polisregion Mitt, Anna Ramsten, skriver i en kommentar till SVT Uppsala som svar på frågan om hur förbundet ser på arbetsmiljön och säkerheten för medlemmarna att:

”Vi förutsätter att arbetsgivaren ser till att det i så fall blir rätt bemannat och att poliserna har rätt utrustning för uppdraget. Vi behöver vara tillräckligt många för att kunna säkra arbetsmiljön.”

Tillståndsansökan hanteras av polisregion Mitt, som väntas fatta beslut skyndsamt.

– Förfrågan kommer att hanteras exakt när arbetet kan vara klart är svårt att säga i nuläget, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisregion Mitt.

– Samverkan sker med andra regioner som också fått ansökningar. Man samarbetar och ser över resursläget regionalt och nationellt och om det är så att man behöver samverka med andra regioner.

Hur påverkar sista april i bedömningen?

– Det är ganska spekulativt, nu vet vi inte hur den här förfrågan kommer att godkännas eller inte så det är svårt att säga i nuläget.

Mötesfrihet

Nyligen nekades han tillstånd i Borås med bland annat hänvisning till de kravaller som utbröt under påskhelgen.

”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos”, sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Polisens beslut i Borås ska nu prövas av förvaltningsrätten.

Mötesfriheten är ju grundlagsstadgad, hur rimmar ett eventuellt nekande då med det faktumet?

– Polisens uppgift är ju att se till att arrangörer och deltagare har möjlighet att genomföra den här typen av allmänna sammankomster och att man att ska få uttrycka den grundlagskyddade åsiktsfriheten. Men sen är det alltid att man får se efter läget helt enkelt – och det är därför vi kommer att se över den här frågan, säger säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Sker dialog med polisförbundet om polisernas säkerhet om det skulle bli ett möte?

– Absolut, det är viktigt att ingen kommer till skada. Ja alla de här frågorna tittar man på i den inledande planeringen när man ser över resurser för att kunna genomföra det här på ett korrekt sätt så att ingen kommer till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet