Foto: SVT

”De behandlar oss som paket på posten”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler ensamkommande fyller 18 år, tvingas de lämna sina boenden i länets kommuner. I Knivsta kommun höjs nu röster för att hjälpa ungdomarna att få bo kvar och fullfölja sin skolgång.

– Många av mina vänner har blivit hemlösa, det är jobbigt för oss, säger Sarvwar Rezay som bor i Knivsta.

I samband med 18-årsdagen går ansvaret för de ensamkommandes boendesituation över till staten. Eftersom det inte finns något asylboende för vuxna i Knivsta kommun, erbjuds 18-åringarna boende på annan ort. Men av rädsla för att komma ifrån vänner och skola bor vissa hellre på gatan.

– Skolan är allt för oss, hur ska vi annars kunna integreras i samhället? säger Safiolla Alizadeh som går Vård-och omsorgsprogrammet på Sjögrenska gymnasiet.

”Många mår dåligt”

Han berättar att hans dröm är att bli sjuksköterska och att få stanna i Sverige.

– Jag vill inte tvingas återvända till det helvete jag levde i förut, säger han.

Biträdande rektor för gymnasieskolan Sjögrenska i Knivsta, Helena Sandgren, som dagligen träffar de ensamkommande ungdomarna är rädd att de inte skulle överleva fler omställningar i livet.

– Vi har haft självmordsförsök bland våra asylsökande som går i skolan, många mår väldigt dåligt just nu, berättar hon.

Sverker Spak, processägare på Migrationsverket bekräftar att det är ett stort problem att de tvingas flytta så många flyktingar.

– Det beror på att man tvingats stänga så många asylboenden. Det är svårt för oss att göra på något annat sätt. Kommunerna kan låta flyktingarna stanna, och vi uppmuntrar till alternativa lösningar, säger han.

Därför tvingas ensamkommande flytta

  • När asylsökande fyller 18 år går ansvaret för deras boendesituation över från kommunen till staten.
  • Regeringen ger visst ekonomiskt stöd för att underlätta för kommunerna att låta 18-åringarna stanna och fullfölja skolgång.
  • Knivsta kommun får under 2018 sammanlagt 350 000 kronor för detta ändamål.
  • Alliansen i Knivsta kommun föreslår att endast vissa med ”särskilda skäl” ska få stanna i kommunen. Oppositionen yrkar på att de ska få stanna fram till 10 januari.
  • En ideell förening vid namn 18plus i Knivsta håller på att bildas för att ordna så att asylsökande över 18 får stanna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.