Henrik Rydström är klar för Sirius. Foto: Bildbyrån/Montage

De blir nya Siriusledarna

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Rydström och Mirza Jelečak tar över tränarrollerna i Sirius under kommande säsong.

– Jag är väldigt glad över möjligheten och tacksam över att Sirius såg min potential som tränare, säger Henrik Rydström.

Henrik Rydström och Mirza Jelečak tar över tränarrollerna i Sirius under kommande säsong. Det presenterades under en presskonferens på måndagen. Den nya duon tar över efter Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som i mitten av november valde att avsluta sina kontrakt i förtid efter att ha lett herrlaget sedan säsongen 2012.

Mirza Jelečak har varit en del av IK Sirius sedan 2012, där han först var med som spelare och sedan säsongen 2014 haft en assisterande tränarroll.

Henrik Rydström kommer senast från Kalmar FF där han tränat U19-laget sedan säsongen 2017. Han har också spelat i laget som mittfältare och varit aktiv i Kalmar FF sedan 1993. Efter den gångna allsvenska säsongen fick han inte förlängt kontrakt med klubben och byter nu till Sirius.

”Jag slipper vara Mr Kalmar FF”

– Min första tanke 1993 var inte att jag skulle stanna i Kalmar 25 år, så vi får väl se om det blir 25 år i Sirius, säger nytillträdde tränaren Henrik Rydström och skrattar. Han tillägger:

– Jag vill bli en så bra tränare som möjligt och jag tror att man kan lära sig mer i andra miljöer. Så jag är glad över att få vara i den här nya miljön nu än i Kalmar.

Vad blir det för miljömässig skillnad tror du?

– Jag slipper vara ”Mr. Kalmar FF”. Jag behöver inte engagera mig till hundra procent i marknadsavdelningen eller ta ansvar för om en kille i P8-laget inte får spela tillräckligt. Det låter lite överdrivet kanske, men det ska bli skönt att få vara bara fotbollstränare från början i en grupp.

Vad kan du tillföra Sirius?

– Jag är en fotbollsnörd när det kommer till tränaryrket. Jag har lagt ned mycket tid på att fundera över den oerhört djupt filosofiska frågan ”när spelar man framåt?”. Den gäckar mig dygnet runt! När är rätt läge? Alla vet att man måste, men när? Mirza, Ola och jag har redan börjat diskutera denna typen av frågor och jag tror jag har en girighet och ett öppet sinne för fotboll som kan bli dynamiskt ihop med Mirza, säger Henrik Rydström och tillägger:

– Det är viktigt att betona att det Bergstrand, Lagerlöf och de andra gjort tidigare är en fantastisk grund och det är inte så att Mirza och jag ska göra motsatsen nu. Om vi kan öka på nån av staplarna i Sirius på något sätt så blir det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.