De flesta inbrotten begås av ligor – Charlotta möttes av kaos

Publicerad

Fri rörlighet mellan länderna är en grundtanke inom EU. Men det finns en baksida: Det är lätt för kriminella att ta sig hit. Charlotta och Peter Lithammer drabbades av en internationell stöldliga.

Det var en dag i december förra året som Charlotta Lithammer kom hem till kaos.

– Min första tanke var att robotdammsugaren hade stökat till eller att katten gått bananas. Men efter någon sekund förstod jag ju att någon hade varit här.

Den här gången åkte tjuvarna fast, tack vare ett skoavtryck. Två personer har nu åtalats för ett 30-tal bostadsinbrott i hela Mellansverige.

Tre av fyra inbrott begås av ligor

Men få bostadsinbrott klaras upp, i landet är snittet bara några procent. Och enligt polisen så begås tre av fyra inbrott i Uppsala län av internationella ligor, som kommer hit enbart för att begå brott.

– Vi ser det här dagligen, Sverige är för öppet – just nu länsas landet på gods. Det är alltifrån ridsadlar till airbags och båtmotorer, säger polisen Björn Berglund.

Paret Lithammer blev bland annat av med ett par dyrbara klockor, men har inte fått tillbaka det som stals. Nu har de skaffat larm.

– Det var jätteläskigt att någon rotat runt bland våra saker, säger Charlotta Lithammar.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet