De kända personernas gravar

Uppdaterad
Publicerad

Idag, vid alla helgons dag är det tradition att tända ljus vid gravar och minnas de som lämnat oss.

I Uppsala är det många som också tänder ett ljus för de som utmärkt sig historiskt. Och de är många, särskilt på Gamla kyrkoggården. Här är några av de som ligger begravda här.

Den värmländske författaren kom till Uppsala 1880 och kom att tillhöra stadens radikala kretsar. Han skrev flera hyllade diktsamlingar men kom senare i livet att brottas med psykiska besvär. 1896 – 1905 vårdades han på Ulleråkers sjukhus. 

Pionjär i den svenska kvinnorörelsen. Hon skrev debattartiklar, texter och startade tidningen Tidskrift för hemmet 1859. Hon skrev också skönlitteratur och hade flera internationella uppdrag inom den växande kvinnorörelsen.

Ordförande i kören Allmänna sången och sekreterare i Orphei Drängar. Men framförallt var Gösta Knutsson känd som Pelle Svanslös skapare. Den första boken kom ut 1939. Han var även en uppskattad programledare i Sveriges Radio.

Pappan var landshövding i Uppsala och själv var Dag Hammarskjöld statssekreterare i både Finansdepartementet och Utrikesdepartementet. Som generalsekreterare i FN var han med och skärpte till en då ganska komplicerad organisation. 1961 dog han i en flygolycka i nuvaranade Zambia och fick postumt Nobels fredspris samma år.

Uppväxt i Luthagen och Svartbäcken. Studerade statistik och medicin. Blev läkare och jobbade mycket internationellt, bland annat i Afrika. Under 80-talet jobbade Hans Rosling som lärare och forskare vid Uppsala universitet. 1999 började han föreläsa om världens tillstånd med hjälp av de bubbeldiagram han senare skulle bli världskänd för. Han bildade då också stiftelsen Gapminder tillsammans med sin son och sonhustru.

Fadime kom som kurd från Turkiet till Sverige i början av 1980-talet. Hon valde en svensk pojkvän mot sin familjs vilja och hotades och trakasserades av manliga släktingar. Hon blev ett ansikte i kampen mot hedersförtryck. 2002 mördades hon. Pappan greps och dömdes senare till livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.