Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än var tionde ungdom i sydöstra Luthagen har de senaste åren tagits för brott. Hör SVT:s reporter berättar mer i klippet. Foto: SVT

”Oväntade” stadsdelen i Uppsala där högst andel ungdomar åkt fast för brott

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde ungdom i sydöstra Luthagen har de senaste åren tagits av polisen för brott. Enligt Martin Gunér vid Uppsalapolisen kan siffrorna bero på flera saker – bland annat att anmälningsviljan är högre i området.

Statistiska centralbyrån och SVT har tagit fram siffror om ungdomsbrott, där de inblandade är mellan 15 och 19 år. Och området sydöstra Luthagen sticker ut. Under åren 2016-2020 togs omkring 12 procent av ungdomarna som bodde här för brott av polisen. Sydöstra Luthagen (ligger mellan Tiundaskolan och Fyrisskolan, innanför Luhagsleden och Ringgatan) hade under den perioden den högsta andelen dömda ungdomar i Uppsala kommun.

– Vi märker att snatterierna har ökat lite på sistone, men det är inte alarmerande. Det går i vågor. Kommer det in en stökig sjua så kan det hänga i, säger Roger Dahlberg som är chef för matbutiken i området.

Lag och ordning – Val 2022

Polisen inte förvånad

Flera som SVT Nyheter Uppsala har pratat med i området är förvånade över statistiken. Sydöstra Luthagen har en förhållandevis låg andel öppet arbetslösa (6,5 procent) och beskrivs som ett lugnt och ett mycket eftertraktat område i mäklarannonser. Den höga andelen lagförda ungdomar är därför lite oväntad, men inte för polisen Martin Gunér.

– Ungdomar i den här åldern är inte inte färdigutvecklade och tar fel beslut. Jag tror inte att det skiljer så mycket om man jämför olika områden. Sen har jag tittat på statistiken som bygger på ganska få ungdomar. Om en lagförs får det ett stort genomslag.

Tittar man på de tio regionala statistikområdena i Uppsala med den högsta andelen dömda ungdomar så skiljer det fyra procentenheter mellan sydöstra Luthagen och södra Valsätra-norra Gottsunda på plats tio.

Men att sydöstra Luthagen ”toppar listan”, ett område som av SCB beskrivs ha ”goda socioekonomiska förutsättningar” förvånar en del – vad kan det finnas för fler orsaker?

– Det kan bero på att man har en annan tro på samhället här och i högre grad anmäler. På andra håll kanske man reder ut bråk och annat på ett annat sätt, säger Martin Gunér.

I klippet hör du mer om området som sticker ut i statistiken.

Områdena med störst andel lagförda i Uppsala

Statistiska centralbyrån (SCB) har delat in Sverige i 3 363 områden med en befolkning på mellan mellan 663 och 22 622 invånare. SVT har sammanställt uppgifter om ungdomsbrottslighet mellan åren 2016 och 2020 och här är områdena i Uppsala med störst andel dömda ungdomar mellan 15-19 år de senaste åren:

1. Sydöstra Luthagen: 12,3 procent

2. Norra Sala backe: 10,4 procent

3. Södra Sävja: 9,4 procent

4. Kvarngärdet: 8,6 procent

5. Uppsala sydöstra centrum-Västra Fålhagen: 8,6 procent

*) Samtliga av de här områdena klassas av SCB som blandade socioekonomiska områden eller områden med goda socioekonomiska förutsättningar.

Tittar vi på antalet lagförda från de olika områdena i Uppsala kommun så ser listan ut så här för åren 2016 till 2020:

1. Sunnersta:  25 personer

2. Uppsala nordvästra omland: 24 personer

3. Södra Valsätra-Norra Gottsunda: 23 personer

4. Västra Storvreta: 22 personer

5. Uppsala yttre norra omland: 20 personer

*) Ett av områdena (Södra Valsätra-Norra Gottsunda) klassas av SCB som ett område med ”stora socioekonomiska utmaningar”. Övriga anses ha goda eller mycket goda socioekonomiska förutsättningar.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet