Säsongsbetonade brott är enligt Brottsförebyggande rådet till exempel inbrott, stölder och brott kopplade till båtlivet. Foto: Helena Landstedt TT / Vilhelm Stokstad TT / Henrik Montgomery TT

De vanligaste sommarbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Vissa typer av brott anmäls oftare under sommarmånaderna. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Cykelstölder, fickstölder och båtbrott är några brottstyper som anmäls i större utsträckning i semestertider.

De brott som oftare anmäls under sommarmånaderna är kopplade till att fler människor är lediga och rör sig ute i samhället. Enligt BRÅ anmäls det därför fler stölder och fler fall av misshandel under juni, juli och augusti.

– Det är kopplat till så kallad tillfällesstruktur. Först och främst bör man ha i åtanke att det handlar om anmälda brott och alla brott kommer inte till rättsväsendets kännedom. Men det är den varma årstiden och det är fler människor som rör sig utomhus och då är det ganska naturligt att fler brott anmäls, säger Jonas Öberg, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Fler anmälda stölder

Enligt BRÅ är det främst stöldbrott som cykel- och fickstölder som ökar under sommarmånaderna. Bara under juni, juli och augusti anmäls det

Jonas Öberg. Foto: Lieselotte van der Meijs

runt 5.000 fickstölder per månad. Det kan jämföras med strax under 4.000 anmälda fickstölder per månad under januari och februari.

Mellan maj och augusti anmäls det runt 9.000 cykelstölder i Sverige

– Det är på samma sätt som att snöskoterstölder är vanligare på vintern. Ju fler cyklar som finns utomhus desto fler är det som blir drabbade av stölder. Ofta finns det även incitament att anmäla stölder i högre utsträckning än andra brott, eftersom till exempel försäkringsbolag kräver det.

LÄS MER: Polisens tips för att undvika stölder

Sjöfylleri

Att det anmäls fler brott kopplade till båtar har enligt Jonas Öberg sin förklaring i att det är under sommarmånaderna som svenskar befinner sig i närheten av sjöar och hav. Det är även under sommaren som polis och kustbevakning gör kontroller efter till exempel fylleri.

– Sjöfylleri är ett spanings- och ingripandebrott. Det statistiken över anmälda brott visar är egentligen hur pass aktiv rättsväsendet är att åka runt och utföra kontroller. Och det är främst under sommaren som man gör kontroller eftersom det är då folk är ute med sina båtar, säger Jonas Öberg, utredare på Brottsförebyggande rådet.

LÄS MER: Kustbevakare spanar efter sjöfyllerister

Färre inbrott

Trots att det anmäls något fler inbrott under juni, juli och augusti är det under vintermånaderna som flest inbrott anmäls till polisen. Under juli och augusti 2016 anmäldes det drygt 1.200 inbrott i villor i Sverige. Antalet anmälningar minskade under september för de följande månaderna öka och nå en toppnotering med närmare 1.700 inbrott i december.

– Det peakar på vintern och den mörka årstiden. Rimligtvis hör det ihop med att det är enklare att begå bostadsinbrott när det är mörkt ute. På sommaren är det ljus dygnet runt och det är lättare att bli upptäckt.

Men trots att det är under vintern som det anmäls flest inbrott i bostäder, finns det en ökning under sommaren.

– Det är inte empiriskt belagt men det framstår som rimligt att det kan ha att göra med att människor i större utsträckning är bortresta och att det är många hem och fritidshus som står obevakade, säger Jonas Öberg, utredare på Brottsförebyggande rådet.

LÄS MER: Polisen tvingas prioritera bort inbrott på grund av semester

Fakta anmälda inbrott sommar 2016

Enligt Brottsförebyggande rådet ökar antalet anmälda inbrott något under sommaren. Men flest inbrott anmäls under årets mörkare månader. Från oktober månad anmäls det fler inbrott i bostäder och fritidshus.

Villainbrott

  • Maj              853
  • Juni             953
  • Juli               1.124
  • Augusti        1.117
  • September   992
  • December    1.664

Lägenhetsinbrott

  • Maj              481
  • Juni             542
  • Juli               660
  • Augusti        642
  • September   638
  • November    902

Fritidshus

  • Maj              466
  • Juni              561
  • Juli               464
  • Augusti        446
  • September   425
  • Oktober       608

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.