De vill ha kvar Åkerlänna skola.

Protestkortege: De vill bevara landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Den oberoende föreningen Landsbygdsupproret protesterar i dag mot nedmonteringen av landsbygden i Uppsala. Genom en kortege vid lunchtid sprider de sitt budskap.

”Det är dags att protestera igen! Mot nedmonteringen av landsbygden, utrotandet av bönderna och den obefintliga självförsörjningsgrad regeringen och andra aktörer ansvarar för”, skriver de i sociala medier.

Protest även 2015

Det är ett år sedan som protesterna senast genomfördes på 23 orter i landet med tusentals fordon och deltagare.

– Vi vill visa att vi står upp för svensk landsbygd och vi ställer oss emot den urbaniseringsvåg som pågår i Sverige nu, säger Mattias Smedberg, en av talespersonerna för Landsbygdsupproret i Uppsala.

Vill öka köpen av lokalproducerat

Landsbygsupproret är en oberoende förening som uppmanar till samverkan över gränserna, för gemensam mål och en levande landsbygd. Syftet är bland annat att få folk att köpa produkter från det svenska lantbruket istället för importerade varor.

Åkerlänna med och protesterar

Med och demonstrerar är också arbetsgruppen Rädda Åkerlänna skola.

– Det är ju hjärtat i Åkerlänna, utan den blir det färre som känner trygghet att flytta till hit. Avbefolkning av bygden är den stora risken, säger Carola Eriksson, talesperson för arbetsgruppen Rädda Åkerlänna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.