Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De vill få Uppsalastudenterna att skratta – står bakom FB-sidan UU Memes Foto: SVT

De vill få Uppsalastudenterna att skratta – står bakom FB-sidan UU Memes

Uppdaterad
Publicerad

Sex studenter vid Uppsala universitet har skapat en Facebook-sida vid namn UU Memes. Där publiceras foton och filmer med humoristiska texter. Syftet är att få spridning bland studenter och få dem att skratta åt igenkännande situationer.

Sex studenter som studerar ekonomi vid Uppsala universitet har startat en sida på sociala medier. Idag har den närmre 10 000 följare som kommenterar, gillar och delar olika inlägg.

– Sidan är av studenter för studenter, man ska på något sätt alltid kunna relatera till det som vi lägger upp, säger Emil Wallersted.

– Syftet är att få folk att skratta och komma i kontakt med vänner som man inte pratar med så ofta, säger Max Nyman.

De publicerar humoristiska foton med olika texter som relaterar till exempelvis ångest inför en tentamen, nationslivet i Uppsala och en students vardagsliv. De vill lyfta saker som är aktuella och relevanta för stunden.

Får inspiration från aktuella händelser

– En del av inspirationen får vi från internet och det är saker som vi tycker är kul och bollar med varandra. En del idéer är från oss. Som när man pluggar stenhårt inför tentan och så kommer den sista frågan som är omöjlig att svara på – och allt bara faller samman, säger Axel Jobeus.

I en grupp diskuterar de olika idéer med varandra. 

– Ibland kanske man inte får ett svar på tio timmar och då förstår man att idén inte var så kul, eller så får man en tumme upp och då förstår man att det var en ännu tråkigare idé. Eller så spinner någon vidare lite smått och då vet man att det är i rullning, säger Max Nyman.

Det har hänt att de har plockat bort inlägg som inte går som förväntat, men allt som oftast är de nöjda och tycker att de får bra respons från följarna.

– För det mesta tycker jag att det känns bra och man märker när något inte alls flyger. Ofta märker man när folk börja tagga varandra och säger ”det här är så du” – då har vi lyckats med att folk känner igen sig litegrann, säger Axel Jobeus.

Lunds universitet

Det var för ett och ett halv år sedan som studenterna skapade sidan.

– Jag tror att Lund startade en sida före oss, och vi tänkte att vi kan göra det här bra fast för Uppsala istället, säger Emil Wallersted.

Och visst finns det en rivalitet mellan universiteten. Gustav Christensson är grundare och huvudadministratör för Lund's Memeversity.

– Vi var definitivt först och grundade sidan en hel månad innan Uppsala. Vi anser att våra memes är både fler och mer specifika till Lunds studentliv, vilket gör de roligare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer