”De vill provocera och sätta skräck i folk”

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen berättar om den tumultartade situation som utbröt då NMR-medlemmar befann sig på Stora torget under manifestationen mot människohandeln i Libyen.

– Jag kom till torget tio minuter innan det skulle börja och möts av en väldigt märklig stämning, berättar Patrick Konde.

Han förstod snart att Nordiska motståndsrörelsen var på plats och delade ut flygblad.

– Det var också väldigt många polisbilar på plats redan då, säger han.

Tanken var att demonstrationståget skulle gå till Svandammen, men när tåget börjar gå händer något.

– Jag ser en från NMR som rycker åt sig en flagga av en svart man som går med en flagga. Han försöker rycka tillbaka den. Då griper två till in från NMR och en svart kvinna från demonstrationståget. Båda puttas omkull av NMR och de rycker och sliter i flaggan. Någon kastar en glasflaska i marken.

Fick stöd av lördagsshoppare

Ytterligare ett vittne menar att stämningen ändrades drastiskt efter bråket om flaggan.

– Det var ginstan som tände hela att det blev nåt helt annat på Stora torget. Folk ställde sig på torget och började skandera, ropade ”inga nazister på våra gator”, berättar han.

Patrick Konde berättar att många på demonstrantsidan blev skärrade av det som hände, men att de fick stöd från folk som passerade.

– Det var en spännande effekt. När även lördagsshopparna förstod vad som hände var det flera därifrån som anslöt, de insåg att det var nazister och det här behöver vi säga ifrån till.

Kritisk mot polisen

Patrick Konde menar att NMR:s agerande på torget är en del av deras taktik.

– De var där för att provocera och sätta skräck i folket helt enkelt, för att vi inte ska våga organisera oss kring sådana här frågor.

Patrick Konde är kritisk till att polisen inte fanns på plats alldeles vid demonstrationståget när tumult uppstod.

– De var väl tvungna att sprida ut sig eftersom NMR stod utspridda, men när vi väl började gå var de inte där. Det tog en minut innan de var på plats och det var ändå ganska uppenbart att nånting hände. Jag hade allra helst sett att de motade bort NMR innan demonstrationen började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.