Polisen: ”NMR borde sökt tillstånd”

Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen misstänks för tre fall av misshandel under helgen. Ett av fallen utspelade sig vid en demonstration mot slavhandel i Libyen vid Stora torget i Uppsala. Och nu menar polisen att NMR borde sökt tillstånd för att få vara på platsen.

Det var under en tillståndsgiven manifestation mot slavhandel i Libyen som NMR dök upp. Enligt vittnen ska de bland annat delat ut flygblad, något som inte kräver något tillstånd hos polisen. Men kort efter att demonsrationen drog igång ska de stört ordningen och också misshandlat en man.

– Det finns mycket i det här som talar för att de borde ha sökt tillstånd för att vara på den platsen. Det är inte rättsligt prövat men de är många på plats, de är organiserade och mycket talar för att de bedrev en så kallad sammankomst på platsen, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Inga misstänkta

Senare under dagen ska ytterligare två personer misshandlats svårt av den nazistiska gruppen. Männen ska ha försökt ta ner en banderoll som NMR hängt upp på länsväg 288. Då ska flera personer ur NMR ha stannat till vid platsen, gått ur och misshandlat männen. De ska också använt pepparspray. Offren fick föras till sjukhus.

– Vi har inga misstänkta varken vid torget eller vid 288:an. Vi behöver få in fler vittnesuppgifter. Generellt är det här svårutredda händelser. Det är mycket folk i rörelse och många är känslomässigt upprörda. Då blir det svårt att peka ut enskilda gärningsmän i allt tumult, säger Lisa Sannervik.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.