En av de strimmiga delfinerna som hittades i Onsala i februari 2016. Foto: Anders M Nilsson (privat)

Delfindöden en gåta

Uppdaterad
Publicerad

De två strimmiga delfiner som hittades strandade på Onsalahalvön utanför Kungsbacka i lördags obducerades under dagen. Men forskarna har fortfarande inga svar.

Det var två unga hannar på omkring 100 kilo vardera som låg på obduktionsborden på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. På ytan såg delfinerna oskadade och friska ut, med ett normalt två, tre centimeter tjockt späcklager.

– Jag är jätttenyfiken på dödsorsaken. De har som sagt gott hull och vi ser inga nätskador. Annars är det ju vanligt att delfiner och tumlare fastnar i nät och drunknar. Det ser vi inga tecken på här heller, sa Anna Roos, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, som medverkade vid obduktionen.

Delfinerna mättes och granskades för yttre skador. Även inälvorna undersöktes och skelett och små prover ska sparas.

– Det är jättespännade även om jag tycker synd om djuren. Men det är en ära att jobba med såna djur. Jag har aldrig obducerat en strimmig delfin tidigare, säger Aleksija Neimene, viltpatolog på SVA.

LÄS MER: Sällsynta delfiner hittades döda

Ovanlig i Sverige

Det var 18 år sen en strimmig delfin påträffades senast i Sverige, då i närheten av Halmstad. De är däremot vanliga i varmare vatten som Stilla havet, Medelhavet och Atlanten och de syns ibland upp till danska västkusten. Men varför de hamnat ända uppe vid Hallandskusten är en gåta.

– Det kan vara så att de har följt något fiskstim eller att det har varit en varmare ström som de har följt med upp.

Många delfiner på besök

Senaste året har det påträffats sensationellt många delfiner både längs väst- och ostkusten, kanske beroende på att vattnet varit varmare än normalt.

– Ja det har varit fantastiskt med öresvin i Östersjön, och näbbval. Det är möjligt at de har följt med någon ström och fisk, säger Anna Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.