15 av 21 deltidsbrandmän i Götene har sagt upp sig. Foto: TT

Deltidsbrandmän säger upp sig – igen

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags förra veckan sade fler än 90 procent av deltidsbrandmännen upp sig i Sigtuna, Upplands-Bro och Knivsta. Under tisdagen följde Heby efter.

Det var i slutet av november som ett nytt kollektivavtal för deltidsbrandmännen tecknades. Ett avtal som ska börja gälla i maj. Men deltidsbrandmännen i länet slår bakut efter flera försämrade villkor jämfört med tidigare. OB-tillägg och bilersättning tas bort, och tillägget för beredskap under semestern sänks. En totalt sänkt ersättning med 25 procent, enligt brandmännen.

– Jag hade stora förväntningar på att det skulle bli ett bra, modernt, flexibelt avtal och det är precis tvärtom nu. Vi känner att vi inte kan vara kvar under de här premisserna, sade Carl Miemois, brandman och styrkeledare vid Brandkåren Attunda i förra veckan, då 67 av 72 brandmän sade upp sig.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Heby går samma väg

Nu säger även brandmän i Heby i från. Under tisdagen lämnade 13 av 15 deltidsbrandmän i Heby in sina uppsägningar.

Sedan tidigare har även 13 deltidsbrandmän i Östervåla sagt upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmän säger upp sig

Mer i ämnet