Två och två, med avlösning varje kvart, planerar aktivisterna stå utanför bostaden under hela dagen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Demonstrerar utanför Göran Lambertz hus

Uppdaterad
Publicerad

En grupp aktivister befinner sig under dagen vid Göran Lambertz bostad i Uppsala, där man demonstrerar mot den tidigare våldtäktsmisstänkte toppjuristen.

Polisen har ryckt ut till bostaden.

– Det stämmer att vi åtminstone varit på plats där tidigare idag. Jag vet inte hur det ser ut just nu, säger Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisen.

Gruppen utanför Lambertz bostad säger sig inte ha någon organisation bakom sig och har för avsikt att vara på plats under hela dagen, två och två i skift.

– Han påstår att han inte tafsar utan kladdar, och vi tycker att han ska sluta kladda, säger Shefali Molander till SVT och hänvisar till Lambertz uttalande under den presskonferens han höll i sin trädgård efter frisläppandet.

SVT har varit i kontakt med Göran Lambertz som inte vill kommentera aktionen utanför bostaden.

– Jag har fullt upp, säger han.

Göran Lambertz satt tidigare i våras häktad misstänkt för våldtäkt i julas. Utredningen lades ned och Lambertz, som är en av Sveriges tyngsta jurister med ett förflutet bland annat som Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen, försattes på fri fot.

Han har därefter stämt staten för oskyldigt frihetsberövande och vill ha en miljon kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.