Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör du Mats Martinell berätta hur det går med smittspridningen i Gottsunda, och var det ökar mest just nu. Foto: Pontus Stark/SVT

Smittkurvan planar ut i Uppsala län – lokala råd ger effekt

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset är fortfarande hög i Uppsala län, men takten ser ut att ha planat av. Det här visar den senaste rapporten från forskningssamarbetet Crush covid, ett samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala universitet.

– Vi ser en avplaning under senaste veckan och det stämmer ganska bra med de förväntade effekterna av de lokala rekommendationerna, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningsenheten.

Det är nu närmare en månad sedan Uppsala län var först ut i landet med skärpta råd för att minska smittspridningen av coronaviruset. Det skarpaste rådet är att alla bör undvika fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.

”Förändrat beteende”

Den senaste rapporten från forskningsgruppen Crush covid, där Region Uppsala samarbetar med forskare vid Uppsala universitet, visar indikationer på ett förändrat beteende efter att de skärpta lokala råden infördes. Både positivitet och antal fall/100 000 invånare har minskat.

– Men smittspridningen är fortfarande hög, trots att den har avplanat, så vi måste fortsätta jobba med att hålla avstånd och förhålla oss till rekommendationerna, säger Mats Martinell.

Lokala variationer

Variationerna i länet är däremot stora när det gäller smittspridningen. Bland annat visar analys av stadens avloppsvatten för förekomst av SARS-CoV-2 visar en fortsatt ökande trend i prover tagna i utloppet från de södra och västra stadsdelarna. Håbo kommun sticker också ut när det gäller högt antalet fall per invånarantal och andel positiva testresultat.

Men i stadsdelar som Gottsunda, som tidigare har haft hög positivitet och antal fall/100 000 invånare, ser trenden ut att vara bruten.

– Efter att vi började provta där och Gottsundaborna blev varse att det var en ökad smittspridning där så ser vi nu en avplaning och till och med minskning där.

Råden för Uppsala:

Visa
  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
  • Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
  • De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
  • Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
  • Som arbetsgivare bör man uppmana personal att jobba hemifrån och erbjuda personal utökade möjligheter att göra det.
  • Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.
  • Max åtta personer per bord på restaurang.
  • Ingen alkoholservering efter 22:00 – med start 20 november.
  • Max åtta personer vid allmän sammankomst – med start 24 november.
  • Regeringen har också allmänt uppmanat människor att bara göra det som är nödvändigt – alltså att inte shoppa på stan eller gå till gymet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet