Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftig ökning av intensivvårdade i länet Foto: TT

Kraftig ökning av intensivvårdade i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen vårdas sex ytterligare patienter med covid-19 på intensiv- eller intermediärvårdsavdelning på Akademiska sjukhuset. Ytterligare åtta dödsfall har också rapporterats in mellan fredag till måndag.

– Om ett par veckor kan vi ha en situation som är värre än den vi hade i våras. säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Siffrorna som visar på dagsläget när det gäller covid-patienter talar sitt tydliga språk. På måndagen vårdades 15 patienter på intensiv- eller intermediärvårdsavdelning, och det är en ökning med sex patienter sedan i fredags. Åtta nya dödsfall har också registrerats.

– Vi ser mycket allvarligt på läget. Det vi ser på sjukhusen nu speglar smittspridningen för några veckor sedan. Om ett par veckor kan vi ha en situation som är värre än den vi hade i våras, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmedelande.

När regionen summerar det totala antalet inneliggande patienter med covid-19 så har även det antalet stigit de senaste dagarna. Sammanlagt 80 personer vårdas nu för covid-19 på sjukhusen.

”Går på knäna”

– Sjukvården går på knäna, och vi kommer att ha en fortsatt ansträngd situation under lång tid framöver, även om vi skulle lyckas bromsa in smittspridningen, säger Mikael Köhler.

Från fredag till måndag har ytterligare drygt 500 fall av covid-19 bekräftats i länet, och andelen som testas positivt är liksom veckan innan cirka 15 procent bland de som testar sig.

– Vi arbetar på alla sätt för att stoppa smittspridningen med de verktyg vi har: provtagning, smittspårning och kommunikation. Men vården kan inte göra detta själva. Nu behöver länets invånare gripa in och bilda en folkrörelse för att stoppa covid-19, säger Mikael Köhler, i ett pressmedelande.

Antalet sjukhusvårdade för covid-19 har nu överskridit 1000 fall i Region Uppsala:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsala län passerar 1000 sjukhusvårdade för covid-19 Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet