I klippet kan du se hur coronaviruset breder ut sig över Uppsala. Foto: SVT

Se hur viruset bredde ut sig över Uppsala och länet

Publicerad

I början av coronapandemin bodde många av Uppsalaborna som testades positivt i stadens norra eller västra delar. När provtagningen öppnade för allmänheten i juni märktes jämnare fördelning över stadsdelarna, visar SVT:s kartläggning.

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av data över länets drygt 6 000 coronafall, fördelade på postnummer och vecka vid positivt provsvar. Den visar att vissa områden tidigt drabbades hårt, medan andra klarade sig länge från bekräftad smitta.

Under mars och april låg två närliggande postnummer i topp, ett i Gränby och ett i Löten. Det förstnämnda hade 17 positiva fall under perioden, det andra 12. I länet hade området runt Tärnsjö norr om Heby, nordvästra Enköping, centrala Bålsta och södra Örsundsbro fem konstaterade fall vardera i enskilda postnummer.

Coronaviruset i Uppsala

Allmän testning

Fram till sommaren skulle endast vård- och omsorgspersonal och äldre testas, först vecka 26 fick alla med symptom provta sig. Under de nästföljande veckorna var Sävja högst med elva konstaterade smittade.

Efter en lugnare sommar tog smittan ny fart i oktober.

– Vi var beredda på så kallade klusterutbrott, det vill säga utbrott på enskilda ställen, men vi såg tidigt att det inte stämde. Genom data upptäckte vi att det var bredare än så, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Det var då vi började diskutera egna rekommendationer, men i början var det svårt att peka på var åtgärder behövdes. Nu är det tydligt att det sprids under privata sammanhang och på arbetsplatser, där man umgås med folk, som det sprids.

Postnummer

Totalt under perioden mars till november har sex postnummer i länet över 60 smittade; 740 20 (väster om Uppsala), 754 26 (Gränby), 753 18 (Industristaden), 754 29 (Gränby), 756 48 (Gottsunda), 754 30 (Gränby).

I videon nedan kan du se hur coronaviruset sprids i länet. Visualiseringarna grundar sig på antal smittade per postnummer och tar inte hänsyn till hur stort eller befolkat postnumret är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet