I klippet kan du se hur Uppsalaområden drabbades – vecka för vecka. Foto: SVT

Så drabbades Uppsalas områden – vecka för vecka

Uppdaterad
Publicerad

Ena veckan är bostadsområde i norra Uppsala värst drabbat av covid-19, veckorna efter har södra och västra delarna flest coronafall. Sedan går spridningen ned, för att därefter ta fart i oktober.

Efter sommaren började coronaviruset att spridas i allt raskare takt, med både fler konstaterade fall och högre andel positiva vid testningar. I och med det infördes lokala råd i Uppsala län, men trots att spridningen fortsatte skärptes inte restriktionerna ytterligare.

– Vi har svårt att på att det skulle finnas något speciellt allvarligt i kollektivtrafik eller affärer. det handlar om att försöka hålla distans när man träffar människor, jag själv försöker att bara träffa en person åt gången i mitt privata liv, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Uppsala

Framtiden

Finns det något som pekar på att det inom en nära framtid kan vända?

– Man ska inte dra några slutsatser för läget är väldigt bekymmersamt, men vi ser att vi inte accelererar just nu. Det kan vara ett tecken, men det är absolut för tidigt att ropa hej än. Det har inte vänt till det bättre.

I klippet ovan kan du se hur coronaviruset skiljer sig mellan Uppsalaområden över tid. Nedan är samma tidslinje över länet.

Visualiseringarna grundar sig på antal smittade per postnummer och tar inte hänsyn till hur stort eller befolkat postnumret är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet