De nya råden för Uppsala län började gälla på tisdagen. Foto: TT

Så har de nya råden påverkat länet

Uppdaterad
Publicerad

Nya råd gäller för Uppsala län, från och med i tisdags och fram till den 3 november. Här är en sammanfattning av hur olika delar av samhället påverkats av de nya råden.

Kollektivtrafiken

Upplands lokaltrafik gör inga ytterligare förändringar efter de nya råden. Sedan tidigare gäller bland annat påstigning i de bakre dörrarna.

På onsdagsmorgonen, dagen efter att de nya råden infördes, var det ”lika mycket folk som vanligt” i kollektivtrafiken kring Resecentrum i Uppsala. Samma dag larmade UL:s förare om 29 överfyllda stadsbussar, vilket överstiger antalet larm dagen innan samt föregående vecka.

Undervisning

Samtliga kommunala gymnasieskolor i Uppsala kommun ska ha distansundervisning torsdag och fredag den här veckan, något som mötts av kritik från lärare och elever.

Uppsala universitet gör inga förändringar utan menar att man redan vidtagit tillräckliga åtgärder i och med att en del undervisning redan sker på distans.

Handel/serveringar

FHM:s rekommendationer för butiker handlar om att se till att personer håller avstånd, inte släppa in för många på en gång, och att ha tydliga markeringar.

Flera stora butikskedjor satt under onsdagen i möten för att diskutera de nya råden. Gränbystaden beslutade att införa värdar vid entréerna fredag-söndag, som bland annat ska informera om vikten att hålla avstånd.

Nattklubbarna Flustret och Birger Jarl hade planerat att öppna för sittande gäster inomhus till helgen, men när de nya råden kom skrotade båda verksamheterna planerna.

Enligt Anders Tegnell är det inte aktuellt att stänga ned några restauranger eller andra offentliga verksamheter. Under helgen och nästkommande helg ökar Uppsala kommuns miljöförvaltning sina kontroller på stadens krogar och restauranger.

Idrotten

Inom idrotten har olika föreningar agerat på olika sätt. Upplands Innebandyförbund har ställt in alla matcher fram till den 3 november. Fyrishov stramar åt antalet tillåtna personer i lokalerna, och IFU Arena har låst alla omklädningsrum, enligt UNT.

I Östhammars kommun har man begränsat antalet besökare i simhallen till 50 personer, och stängt basturna. Bålsta simhall har stängt bubbelpoolen, familjerelaxen och begränsat öppettiderna för allmänheten helgtid.

I Knivsta har flera höstlovsaktiviteter i CIK Arena ställts in, bland annat allmänhetens åkning.

Bland flera elitklubbar råder ovisshet men Upplands idrottsförbund RF-SISU Uppland hade under onsdagen ett möte med specialidrottsdistriktsförbundet (SDF) och föreningar, och där upprättades inte några egna regler.

En del barn- och ungdomsidrott har ändå ställts in, bland annat Almtuna IS hockeyskola, där föräldrar brukar delta i träningen.

Äldreboenden

Det är fortfarande tillåtet att besöka äldreboenden i Uppsala. Uppsala kommun kan inte införa besöksförbud eftersom ett regeringsbeslut krävs, däremot vädjar man till anhöriga att inte komma på besök om man känner symptom.

Privatlivet

Alla i Uppsala län avråds från att umgås med andra än dem man bor med. Man avråds också från att arrangera eller delta i fester. Vill man gå på restaurang är rådet från Anders Tegnell att göra det med sin familj och de man umgås nära med.

Smittskyddsläkaren Johan Nöjd betonar att fysisk kontakt inte är detsamma som social kontakt. Att umgås utomhus på distans går bra.

Arbetsgivare uppmanas att se till att personal kan arbeta hemifrån.

Missa inte den här chatten där Johan Nöjd svarat på många av era frågor om de nya råden.

Skärpta allmänna råd för Uppsala län

  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
  • Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
  • De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
  • Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
  • Som arbetsgivare bör man uppmana personal att jobba hemifrån och erbjuda personal utökade möjligheter att göra det.
  • Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet