I klippet berättar biträdande statsveterinären om var fåglarna kan ha fått i sig den dödliga dosen. Foto: Uppsala kommun

Mystiska kajdöden är löst – med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren upptäcktes ett drygt tiotal döda kajor vid Kungsängsesplanaden. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas. Förrän nu.

Den 7 juli hittades ett tiotal döda kajor under ett träd i centrala Uppsala. En dryg månad senare hittades ytterligare två. Statens veterinärmedicinska anstalt såg inga tydliga tecken på vad fåglarna kunde ha dött av och övervägde olika alternativ för att reda ut det.

Med hjälp av en ny metod har Statens veterinärmedicinska anstalt hittat svaret.

Såg svaret tidigt

När man letar efter gift måste man ofta veta vad man letar efter för att hitta det. Med den nya screeningmetoden kan man leta brett efter flera ämnen på samma gång.

– Vi såg tidigt signaler på att det kunde vara koffein. Men för att bekräfta att det verkligen var det måste man jämföra med referenssubstanser, säger Annica Tevell Åberg, chef på sektionen för kemiska analyser vid SVA.

Se mer i klippet.

Koffein och fåglar

Den dödliga dosen koffein för en kaja tros ligga runt 25 milligram.

Bara en av kajorna har undersökts men teorin är att alla de döda kajorna fått i sig koffeinhaltiga restprodukter.

Att bara en kaja undersöktes beror på att de andra hann städas bort.

Källa: SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.