Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Samuelsson och Jakob Ernstsson från Norrlands nation är glada att renoveringen snart är klar. Foto: SVT

Renoveringen av Norrlands nation är snart färdig

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari i år har en omfattande renovering ägt rum för att rädda det anrika Uppsalahuset från att sjunka. Nu ska 30 meter långa järnpålar hålla byggnaden på plats.

Det anrika huset på Västra Ågatan i Uppsala vilade tidigare på närmare 100 långa träpålar som nu håller på att bytas ut till 300 nya pålar som ska hjälpa huset att hållas på plats.

En omfattande renovering som har pågått sedan januari i år. En renovering som är den största ombyggnationen i studentnationens historia.

– Vi håller på att göra en grundförstärkning av huset då vi har insett att huset är på väg att sjunka ner i ån, säger Jakob Ernstsson, förste kurator vid Norrlands nation.

– Vi behöver göra detta då olika sektioner i huset glider olika fort vilket resulterar i att det blir skador på huset, säger han.

Planen har varit att grundförstärkningen ska genomföras i fyra etapper, uppdelat på Strömholms sal, toaletterna i gamla delen, garderoben i gamla delen samt Orvars krog.

”Nationshuset är kärnan för vår verksamhet”

För många av nationens medlemmar fungerar verksamheten som ett andra hem, och därför är de glada över att renoveringen snart är färdig.

– Nationshuset är kärnan för vår verksamhet, det är där vi har allting och det är där som vi umgås, berättar Jakob Ernstsson.

Stöd från oväntat håll

Majoriteten av kostnaderna för projektet kommer att finansieras av lån och nationens egna sparade medel. I samband med renoveringen startade Norrlands även en insamling i hopp om att också få hjälp från allmänheten, något som kom att ge goda resultat.

– Vi har fått en donation på fyra miljoner kronor från en anonym donator, säger Jakob Ernstsson.

Snart i mål

Pålningen av huset beräknas vara klart till midsommar och förhoppningarna är att återställningen av alla lokaler ska vara färdig någon gång i augusti, det berättar Amanda Samuelsson, andre kurator vid Norrlands nation.

– Det är spännande och jag hoppas att det kommer fortsätta gå lika bra som det har gjort, men jag kommer ”ta i trä” när jag går härifrån, säger hon och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer