Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den betydelsefulla föreningslokalen som rasar samman : ”Lokalen används flitigt så jag förstår inte varför de inte renoverar den” Foto: Kristian Östlund/SVT

Deras föreningslokal i Svartbäcken håller på att falla samman: ”Har försummats av Uppsalahem”

Uppdaterad
Publicerad

Kallt i lägenheterna och en kvarterslokal där väggen håller på att rasa. Hyresgäster i bostadsområdet Blenda i Svartbäcken i Uppsala riktar skarp kritik mot Uppsalahems underhållsarbete i området.

När SVT är på plats ska det dansas latinamerikanskt Zumba, i den för hyresgästerna viktiga kvarterslokalen. Men kvarterslokalen har sina bästa dagar bakom sig. Uppsalahem, som äger lokalen, brister i underhållsarbetet. Det menar hyresgästen Alexandra Valdez, som ofta vistas i lokalen.

– Stuprännan här är fortfarande sönder och det felanmäldes för nio månader sedan, berättar hon.

Lokalen är väldigt viktig för gemenskapen i området menar Alexandra. I lokalen anordnas det dansklasser, barnkalas och bröllop men också styrelse- och föreningsmöten.

Tufft ekonomisk läge för Uppsalahem

Enligt förvaltningschefen Benny Enholm på Uppsalahem är det ekonomiska läget och inflationen under förra året en utmaning för det kommunala bostadsbolaget.

– Vi visste inte hur ekonomin skulle arta sig 2023 och det är fortfarande väldigt oklart för 2024, säger Benny Enholm.

I klippet: ”Väggen håller på att lossna” – se kvarterslokalen som de boende menar har försummats av Uppsalahem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.