• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sydvästra industriområdet i Oskarshamns kommun, Kalmar län. Det brinner i aluminiumspån, röken sprids österut mot E22:an och södra Oskarshamn. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

Östhammars kommunalråd Margareta Widen-Berggren (S). Foto: SVT/SKB

Slutförvaret: Det här betyder det för Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande återstår flera steg. Men om slutförvaret vid Forsmark får grönt ljus betyder det bingo för Östhammars kommun.

Det blir många nya arbetstillfällen om det ska byggas ett slutförvar som sedan ska drivas under många decennier. Det blir enligt Svensk kärnbränslehantering (SKB) mellan 500 och 700 under byggtiden i 10 år. Sedan runt 200 jobb under driften. För en liten kommun är det mycket.

– Ja, om det blir tillräckligt säkert och det blir ett ja i fullmäktige så är det klart att det betyder mycket i nästa steg. Vi har redan låg arbetslöshet, men det är klart att om vi får fler arbetstillfällen så är det en tillväxt i kommunen. Så det är klart att det betyder mycket, säger kommunalrådet Margareta Widen-Berggren (S).

Slutförvaret i Östhammar

Vill inte punktera folkomröstningen

Den 4 mars ska Östhammar hålla en folkomröstning. Därför vill inte Widen-Berggren, eller centerns kommunalråd Jacob Spangenberg, ha en åsikt om slutförvarsmetoden och miljödomstolens yttrande. Det skulle kunna punktera omröstningen.

Först ska Mark- och miljödomstolens yttrande analyseras, folkomröstningen hållas och sedan ska fullmäktige besluta den 27 mars om ett ja eller nej.

– Skulle vi gå ut och säga ja så skulle vi ta bort hela processen. Det är omöjligt för oss, säger Margareta Widen-Berggren (S).

Enkäter visar ju att tre fjärdedelar av östhammarsborna är positiva. Är inte de flesta i fullmäktige för ett slutförvar?

– Vi skulle ju inte ha en folkomröstning om vi trodde att alla hade bestämt sig. Det handlar ju om en demokratisk process.

Miljoner att vänta

Förutom jobben kan både Östhammar och Oskarshamn räkna med mångmiljonstöd från SKB.

Innan SKB beslutade om Oskarhamn eller Östhammar skulle få slutförvaret beslutades att ett så kallat mervärdesavtal skulle garantera pengar framförallt till den kommun som förlorade. Av 1,5-2 miljarder kronor skulle förloraren få 75 procent.

Upp till 400 miljoner ska SKB ha satsat innan förvaret fått grönt ljus. Det handlar om projekt som gynnar kommunerna. I Östhammar har SKB bidragit till bredband, gymnasieutbildning, socitetshuset Källör och en utredning om väg 288 bland annat.

– SKB planerar att bedriva verksamhet i Östhammars kommun i ytterligare 70 år om vi får tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Med hjälp av mervärdesavtalet kan vi bidra till att kommunen är fortsatt attraktiv att bo och verka i, så vi kan rekrytera medarbetare och anlita lokala leverantörer under decennier framåt säger Anna Porelius, kommunikationschef SKB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet