Foto: TT/Polisen

Det här händer om du bryter mot eldningsförbudet

Publicerad

Det har gått en dag sen eldningsförbud infördes i Uppsala län, men det har redan skett flera fall där polisen upptäckt personer som eldat. Men vad blir konsekvensen av att bryta mot förbudet?

På många platser i landet har eldningsförbud återinförts, och Uppsala är en av dem. Trots länstyrelsens hänvisningar kring vad det är som gäller, så finns det ingen information kring vad konsekvenserna blir av att bryta mot förbudet.

– Man kan få dagsböter för att bryta mot eldningsförbudet, det är alltså en böter som baseras på din inkomst, säger Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i region mitt.

Men det kan bli värre än så, menar Mikael Hedström.

– Om man kommer till platsen och bedömer att personerna har varit så oaktsamma med själva elden så kan man göra en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Det kan leda till högst två års fängelse, säger Mikael Hedström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer