Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut på balkongen på Carolina Rediviva i Uppsala. Men vilka är det som bjuds in till den prestigefyllda platsen på valborg? Foto: SVT/arkiv

Det här krävs för en plats på balkongen på Carolina Rediviva på valborg i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn vid Uppsala universitet ska även i år vifta med studentmössan på valborg uppe på balkongen på Carolina Rediviva. Men vilka får egentligen chansen att komma ut på balkongen för att hälsa våren välkommen?

Varje år bjuds det in till mingel inför mösspåtagningen på Carolina Rediviva. Ungefär 200 personer kommer för att vara med när rektorn vid Uppsala universitet viftar med studentmössan uppe på balkongen på universitetsbiblioteket under valborg. Men det är inte vilka som helst som får komma. Den som skickar ut inbjudningarna är Johanna Hansson, biträdande överbibliotekarie.

Är det många som tjatar och vill komma?

Valborg i Uppsala 2024

– Det är många som är nyfikna och undrar hur det går till, säger hon.

Nedanför balkongen brukar tusentals människor samlas, enligt uppskattningar ligger rekordet på uppemot 70 000 – 80 000 personer.

I klippet: Häng med ut på balkongen och hör vilka som får en inbjudan att vara där uppe på mösspåtagningen.

Mösspåtagningen

Exakt klockan 15.00 den sista april höjer rektorn vid Uppsala universitet sin vita studentmössa i luften. Rektorn står då uppe på balkongen till universitetsbiblioteket tillsammans med inbjudna gäster. När rektorn gör detta är det en signal till folkhavet nedanför att sätta på sig sina studentmössor. Någon gång på 1950-talet startade denna tradition då dåvarande rektor Torgny Segerstedt höjde sin mössa som en hälsning till våren. Enligt traditionen ska man sedan springa nedför Carolinabacken.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet