Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Meta Berghauser Pont ger i klippet sina bästa tips till en lyckad förtätning. Foto: SVT

Så kan en kommun byggas ut på bästa sätt

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Vad är positivt med förtätning, vad är negativt och hur lyckas man genomföra en utbyggnad så bra som möjligt? Forskaren Meta Berghauser Pont svarar på frågorna i klippet.

Meta Berghauser Pont, universitetslektor vid Chalmers tekniska högskola, har studerat vad som krävs för att förtätning ska bidra till att städer och orter utvecklas mot en ökad hållbarhet. Och just förtätning är brännande fråga i Knivsta – en kommun som enligt fyrspårsavtalet ska växa till nästan tre gånger sin nuvarande storlek fram till 2057.

Meta Berghauser Ponts forskning fokuserar på hur stadens struktur och bebyggelsetäthet kan stödja eller motverka hållbarhetsmålen. Hennes forskningsgrupp har genom åren visat att stadens utformning kan göra skillnad i frågor om folkhälsa, segregation och biologisk mångfald. 

Hör hennes forskning om förtätning i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Knivsta

Mer i ämnet