Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markundersökningar i Bergsbrunna är första synliga tecknet på arbetet med att bygga fyrspår mellan Uppsala och Stockholm. Anders Johansson är tillförordnad projektchef och berättar mer om arbetet i klippet. Foto: SVT

Här borras det för fyrspår till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att undersöka marken mellan Bergsbrunna och Uppsala är i full gång – det första praktiska arbetet med att få till fyrspår från Uppsala och söderut. Provtagningen väntas pågå under hela sommaren.

Den ser ut som en liten pansarvagn när den drar fram genom slånbärssnår och rosenbuskar på crossbanan strax söder om tegelbruket i Bergsbrunna. Men det är egentligen en borrigg som fältgeologerna Claire Ellinger och Odd Andrén manövrerar med van hand.

Ett tjugotal prover tas per dag på olika djup för att undersöka markförhållanden och grundvatten.

– Det man inte vill träffa på är föroreningar, för då måste vi sanera marken, säger Anders Johansson, tillförordnad projektchef.

Han är positiv till att få arbeta med en del av Uppsalapaketet, som förutom fler järnvägsspår, utbyggd spårtrafik i Uppsala innehåller en stor utbyggnad av de sydöstra stadsdelarna. En utbyggnad som varit och är ifrågasatt av många boende i området.

Klippet: Kolla in borrningen i Bergsbrunna – om tio år ska två spår bli fyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.