Foto: TT/SVT

”Det var en MC-luva och en luftpistol”

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänktes för terrorbrott efter att polisen i en händelserapport hävdat att han hade en rånarluva och en soft air gun-pistol i bilen. Men enligt mannen handlar det om en MC-luva och en luftpistol.

– Sanningen måste fram, det måste bli ett stopp på skiten, säger han nu till SVT Uppsala.

Mannen är folkbokförd i Håbo och anhölls den 13 november misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Sveriges Radio P4 Uppland avslöjade i förra veckan att han misstänktes för förberedelse till terrorbrott efter att polisen, enligt en händelserapport, hade hittat en rånarluva och en soft air gun-pistol i hans bilen.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mannens advokat, Leif Silbersky, var övertygad om att mannen skulle släppas innan häktningsförhandlingen, allra senast efter. Men mannen häktades, på den svagare misstankegraden.

Talar ut till SVT Nyheter

Redan dagen efter släppte dock åklagaren Eva-Marie Häggkvist den misstänkte ur häktet. Åklagaren sa dock att mannen var fortsatt misstänkt och att utredningen fortgick. Något som överraskade Leif Silbersky, som menade att förundersökningen borde läggas ned helt och att hans klient borde rentvås.

– Jag förstår ingenting. Det är mycket förvånande. Jag kan ha förståelse för att man hade de här misstankarna initialt, men när man har checkat av och kommit fram till att min klient ska släppas så förstår jag inte varför man inte lägger ned utredningen, sade Silbersky till SVT Uppsala.

Misstänktes för rån

I en händelserapport som Sveriges Radio P4 Uppland tagit del av så hävdades det att mannen som misstänktes för terrorbrott först misstänktes för förberedelse till rån.

Enligt polisrapporten så ska man efter att ha stannat bilen för en nykterhetskontroll ha hittat en rånarluva, en så kallad balaklava, och en soft air gun i bilen.

”Det är sinnessjukt”

Efter att också SVT Nyheter Uppsala skrivit om rapporten kontaktar mannen redaktionen.

– Sanningen måste fram. Det måste bli ett stopp på skiten.

Enligt mannen handlar det om en mc-mössa och leksaker.

– Det var inga ”rånarluvor”, det var MC-luvor. De visar ögon, ögonbryn, näsa. MC-åkare har såna när det är kallt, och även barn. Det är alltså inga luvor med titthål utan öppna luvor, säger mannen till SVT Uppsala.

”Det var leksaker”

Pistolen var en luftpistol enligt mannen.

– Det var leksaker! Det låg även en slangbella i bilen. De låg i bilen för att min son tycker att det är kul att se när jag skjuter prick på burkar. Det låg burkar för prickskytte i bilen också.

De senaste veckorna har varit omtumlande. Att åklagaren inte lägger ned förundersökningen är obegripligt enligt mannen.

– Det är sinnessjukt. De har kollat upp allting och kommit fram till att de ska släppa mig, så varför lägger de inte ned?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mer i ämnet