Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Foto: Utryckning Uppsala

Detonation i trappuppgång i Uppsala: Misstänkt attack mot polisanställd

Uppdaterad
Publicerad

Morgonens detonation i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Uppsala misstänks vara riktad mot en polisanställd, det bekräftar polisen under eftermiddagen.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i polisregion Mitt tillsammans med de boende i fastigheten utsatts för detta dåd, säger Anders Thornberg, rikspolischef i ett pressmeddelande.

Larmet kom vid 06-tiden på lördagsmorgonen.

– Flera personer ringer om en hög smäll. På plats kan man bekräfta att det skett någon form av detonation i en trappuppgång, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Misstänks vara riktad mot polisanställd

Under eftermiddagen bekräftade polisen i ett pressmeddelande att en av deras anställda bor i trappuppgången, och att händelsen misstänks vara riktad mot denne.

– Vi har under en lång tid haft ett högt tryck mot de kriminella, vilket nu visar sig igen på ett helt förkastligt sätt. Morgonens händelse som misstänks vara riktad mot en polisanställd drabbar också våra medborgare och vårt samhälle i stort. Alla ska känna sig trygga och vi kommer att fortsätta att arbeta i oförändrad takt mot den grova organiserade brottsligheten, säger Ulf Johansson, regionpolischef Mitt i pressmeddelandet. 

Allmänfarlig ödeläggelse

Under morgonen och förmiddagen har en stort polisinsats pågått på platsen och en avspärrning har upprättats.

Polisen har också inlett en särskild händelse med anledning av morgonen detonation.

– Det är för att vi ska kunna tillföra resurser, säger Magnus Jansson Klarin.

Inga personskador

Ingen ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen, däremot har det blivit materiella skador. Strax efter klockan 10 gick nationella bombskyddet in i byggnaden.

– De ska gå igenom vad det är som har detonerat och om det finns något annat kvar.

Tror man att det finns kvar något som inte detonerat?

– Eftersom vi inte kan utesluta det, har vi valt att kalla in nationella bombskyddet som är experter på området.

Efter en teknisk undersökning bekräftade polisen vid halv tretiden att det är en handgranat som har detonerat. Ingen är gripen eller misstänkt för händelsen.

Polisen har spärrat av ett område runt den drabbade fastigheten. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.